To PJ Tech Catalyst Fund “ηγείται” επένδυσης 185.000 ευρώ στην Parkaround

BANKWARS_PARKAROUND

H startup Parkaround  – μια mobile  εφαρμογή και online υπηρεσία  που επιτρέπει στους οδηγούς να εντοπίζουν τον πλησιέστερο και φθηνότερο πάρκινγκ σε πραγματικό χρόνο – εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 185.000 ευρώ για την έναρξη της επίσημης λειτουργίας της στο Λονδίνο.

Ειδικότερα, η Parkaround   εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 185.000 ευρώ από το  επενδυτικό ταμείο Piraeus Jeremie (PJ) Tech Catalyst, το οποίο «ηγήθηκε» του συγκεκριμένου γύρου χρηματοδότησης και από τέσσερις ιδιώτες επενδυτές: τους ιδρυτές της Hellas Direct και πρώην στελέχη της Goldman Sachs Αλέξη Πανταζή και Αιμίλιο Μάρκου, τον  Δημήτρη Βρανόπουλο, αναλυτή επενδύσεων και στέλεχoς της Eureka Capital Management LLC  και τον Χρύσανθο Χρυσάνθου, υπεύθυνο για την επιχειρηματική ανάπτυξη των Amazon Web Services στα startup οικοσυστήματα σε Ευρώπη, ΝΑ Ευρώπη και Αφρική.

Διαβάστε: Parking Defenders: Βρες πάρκινγκ…ψηφιακά! 

Σημειώνεται ότι το PJ Tech Catalyst Fund του ομίλου Πειραιώς έχει επενδύσει και σε άλλες startup εταιρίες:  Radiojar  (330.000 ευρώ)  Intale (πρώην i-kiosk 300.000€ ενώ άλλα 50.000€ έλαβε η συγκεκριμένη startup από δύο ιδιώτες επενδυτές), Pinnatta  (230.000 ευρώ σε συνεπένδυση  με ένα άλλο Jeremie fund το Odyssey Venture Partners. Το συνολικό ποσό επένδυσης στην Pinnatta ήταν περίπου 1.103.000 ευρώ), Pollfish (150.000 ευρώ από PJ Tech Catalyst fund και 50.000 ευρώ από ιδιώτες επενδυτές) και Offerial  (πρώην Layerise) με 60.000 ευρώ στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην θερμοκοιτίδα IQbility.

Διαβάστε επίσης: Λουκάς Πηλίτσης- Όμιλος Πειραιώς: Ένα startup οικοσύστημα αρχίζει να δημιουργείται στην Ελλάδα

Park around”  και στο Λονδίνο

Με το μότο «Όλοι για μια θέση πάρκινγκ και μία θέση πάρκινγκ για όλους», το Parkaround, που ονομαζόταν Parking Defenders αφορούσε αρχικά στην δημιουργία μιας  online κοινότητας ανθρώπων που θα αντάλλασσαν θέσεις πάρκινγκ μεταξύ τους.

Μέσα όμως από προσωπική έρευνα της ομάδας και την συμμετοχή της σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό η ιδέα άλλαξε και πλέον αφορά στον εντοπισμό του πλησιέστερου και φθηνότερου ιδιωτικού χώρου στάθμευσης (πάρκινγκ) σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα, το Μάρτιο του 2013 η Parkaround επιλέχθηκε από το ολλανδικό RockStart Accelerator (ένα πρόγραμμα «εντατικής προπόνησης» για startups με διεθνή προσανατολισμό)  στις 10 καλύτερες startups, ανάμεσα σε 400 συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Το Parkaround αριθμεί πλέον 16.000 χρήστες ενώ παράλληλα προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις σε χιλιάδες θέσεις πάρκινγκ που βρίσκονται σε περισσότερους από 25 σταθμούς πάρκινγκ σε όλη την Αττική.

Η καινοτομία του Parkaround έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει στους χώρους στάθμευσης ένα δυναμικό σύστημα τιμολόγησης προκειμένου να προσαρμόζουν τις τιμές τους ανάλογα με την ζήτηση και να εκμεταλλεύονται τις κενές θέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσφέρονται θέσεις σε πάρκινγκ της Αθήνας έως και 80% φθηνότερα από την αρχική τους τιμή. Οι ειδικές τιμές είναι διαθέσιμες τόσο μέσω της νέας mobile εφαρμογής ParkAround όσο και online από το www.parkaround.com.

Ιδρυτές της Parkaround είναι οι Γιάννης Κατσιώτης και  Κώστας Αρκάδας ενώ την υπόλοιπη ομάδα συναποτελούν οι  Όθωνας Αντωνίου, Μυρτώ Ορφανουδάκη Σίμικ, Απόστολος Παύλος, Κατερίνα Δεμερτζή και Δημήτρης Σμυρλάκης.

Σ’ ότι αφορά στην χρηματοδότηση ύψους 185.000 ευρώ ο Γιάννης Κατσιώτης σημειώνει:

«Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από τα γεγονός ότι εξασφαλίσαμε για την εταιρεία μας την συγκεκριμένη χρηματοδότηση για δύο σημαντικούς λόγους: σε πρακτικό επίπεδο το ποσό που λάβαμε θα διατεθεί στην άμεση επέκταση του Parkaround στο Λονδίνο και στην κάλυψη των αναγκών της ομάδας μας τους επόμενους μήνες. Γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκομαι αυτή την στιγμή στο Λονδίνο όπου αναζητάμε έναν συνεργάτη για το κομμάτι των πωλήσεων, ώστε εντός του Δεκεμβρίου, το Parkaround να έχει λανσαριστεί επίσημα εδώ.  Επιπλέον, θεωρούμε μεγάλη ψήφο εμπιστοσύνης το γεγονός ότι τέσσερις ιδιώτες επενδυτές σημαντικού κύρους δέχθηκαν να μας υποστηρίξουν όχι μόνο σε χρηματικό επίπεδο αλλά και ο καθένας χωριστά ως σύμβουλοι. Ως σύμβουλό μας, μέσω του PJ Tech Catalyst Fund, έχουμε επίσης στο πλευρό μας τον κ. Χρήστο Τσάγκο, πρώην στέλεχος της Microsoft και της Intel, για να μας βοηθήσει στα επόμενα σημαντικά μας βήματα.»

Ιδιωτικά πάρκινγκ: Μια αγορά  με ετήσιο τζίρο 50 δισεκ. ευρώ 

Μια startup, αν θέλει να επιβιώσει στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, πρέπει να έχει το βλέμμα της στραμμένο στην διεθνή αγορά  διατηρώντας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα απέναντι σε εταιρίες που αναπτύσσουν παρόμοια προϊόντα/υπηρεσίες.

Σ’ ότι αφορά στο Parkaround, ο Γιάννης Κατσιώτης σημειώνει: Στην πορεία χτισίματος της υπηρεσίας-εφαρμογής από το 2011 διαπιστώσαμε μια σειρά από δεδομένα: σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπου επιθυμούμε  να λανσάρουμε το Parkaround δεν επιτρέπεται το πάρκινγκ στο δρόμο σε ορισμένες ζώνες της πόλης (για παράδειγμα στο Βερολίνο). Κάνοντας αυτή την παρατήρηση, η προσοχή μας εστιάστηκε στα ιδιωτικά πάρκινγκ, τα οποία αποκλειστικά και μόνο στην Δυτική Ευρώπη αποτελούν μια αγορά συνολικά 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το «κενό» που παρατηρήσαμε είναι ότι τα ιδιωτικά πάρκινγκ λόγω του ότι έχουν σταθερό κόστος λειτουργίας είτε γεμίσουν τις θέσεις τους είτε όχι, θα τα συνέφερε μέσω κάποιας υπηρεσίας να διαθέσουν τις θέσεις τους σε διαφορετικές τιμές. Εδώ έρχεται ακριβώς και το Parkaround: ο χρήστης κλείνει θέση στο πάρκινγκ online ή μέσα από το κινητό του τηλέφωνο και μάλιστα σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή απ΄ ότι αν το έπραττε μόνος του. Στο Λονδίνο όπου θα ξεκινήσει περίπου τον Δεκέμβριο να λειτουργεί το Parkaround δεν υπάρχει αντίστοιχη εφαρμογή αλλά και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης που αποτελούν μακροπρόθεσμους στόχους για εμάς όπως το Βερολίνο, το Παρίσι ή η Φρανκφούρτη. Οι κύριοι ανταγωνιστές μας,  με διαφοροποιήσεις όμως σ’ αυτά που προσφέρουν, βρίσκονται στην Αμερική αλλά εμείς στοχεύουμε κυρίως στην Ευρώπη.»

Της Ελένης Νάτση

 

SHARE