Παγκόσμιο χρέος στα 257 τρισ. δολ. – 3,2 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ! – 32.500 για κάθε ένα από τους 7,7 δισ. κατοίκους του πλανήτη

Το παγκόσμιο χρέος  αναμένεται να σκαρφαλώσει σε νέο ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας τα $257 τρισ. τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), όπως μεταδίδει το Reuters.

Το  IIF προειδοποιεί μάλιστα στην έκθεση του ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το παγκόσμιο χρέος θα υποχωρήσει σύντομα.

Το συνολικό χρέος αντιστοιχεί σε περίπου $32.500 για τον κάθε έναν από τους 7,7 δισ. κατοίκους του πλανήτη και είναι πάνω από 3,2 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του IIF, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών, των κυβερνήσεων, των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών εταιρικών τομέων κατέγραψε άλμα περίπου $9 τρισ. μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Στις ώριμες αγορές, το συνολικό χρέος ξεπερνά πλέον τα $180 τρισ. ή το 383% του συνδυασμένου ΑΕΠ των χωρών αυτών, ενώ στις αναδυόμενες το χρέος έχει διπλασιαστεί από το 2010 στα $72 τρισ. με οδηγό κυρίως την άνοδο του εταιρικού χρέους κατά $20 τρισ.

“Με ώθηση τα χαμηλά επιτόκια και τις χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες, εκτιμούμε ότι το συνολικό παγκόσμιο χρέος θα ξεπεράσει τα $257 τρισ. το α΄ τρίμηνο του 2020”, αναφέρει στην έκθεση του το IIF.

Το χρέος του μη χρηματοοικονομικού τομέα πλησιάζει τα $200 τρισ. ενώ το συνολικό κρατικό χρέος αναμένεται να διασπάσει το επίπεδο των $70 τρισ. αναφέρει το Ινστιτούτο.

Το χρέος της Κίνας πλησιάζει το 310% του ΑΕΠ – ένα από τα υψηλότερα στις αναδυόμενες αγορές – ενώ μετά την επιβράδυνση του 2017/18, όταν το Πεκίνο δρομολόγησε μέτρα απομόχλευσης, σημειώνεται και πάλι αύξηση του εταιρικού χρέους.

Το κρατικό χρέος της Κίνας αυξήθηκε το περασμένο έτος με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 2009, όπως αναφέρει το IIF, ενώ το χρέος νοικοκυριών και γενικής κυβέρνηση είναι πλέον σε ιστορικά υψηλά στο 55% του ΑΕΠ.

Άλλες περιοχές του πλανήτη επίσης καταγράφουν ραγδαία αύξηση του χρέους: Σύμφωνα με το  IIF το χρέος των νοικοκυριών ως προς το ΑΕΠ έχει φτάσει σε νέα ρεκόρ σε Βέλγιο, Φιλανδία, Γαλλία, Λίβανο, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία. Παράλληλα, το κυβερνητικό χρέος ως προς το ΑΕΠ έχει σημειώσει νέο ιστορικά υψηλά σε ΗΠΑ και Αυστραλία. 

SHARE