Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι στηρίζει την Τουρκία στην Α. Μεσόγειο – “Κωλοτούμπα” της Τουρκίας

epa06925241 Maria Zakharova, the Russian Foreign Ministry's spokeswoman, attends a briefing in Moscow, Russia, 03 August 2018. Media reports on 31 July 2018 stated that Maria Zakharova has come out with a new career, writing lyrics for pops songs, with her work, 'Paid in Full' which is performed by Russian singer Katya Lel. EPA/MAXIM SHIPENKOV

upd: Στη διάψευση όσων κατηγορούν τη Ρωσία για στήριξη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σε ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης η κ. Ζαχάροβα ανέφερε πως: «Τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς».

Αργότερα, σε αναδίπλωση, προχώρησε  το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σχετικά με τις δύο NAVTEX που εκδόθηκαν για ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την Κύπρο.

Το τουρκικό ΥΠΑΜ διευκρινίζει -εκ των υστέρων- ότι πρόκειται για ρωσικές ασκήσεις κι όχι κοινές με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, την οποία μεταδίδει η ιστοσελίδα Sigmalive.com, «εξαιτίας του γεγονότος ότι η NOTAM που ανακοινώθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκεται εντός της περιοχής δικαιοδοσίας μας για την έκδοση NAVTEX, εκτιμήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει και σχετική (τουρκική) ανακοίνωση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

» Η εν λόγω ανακοίνωση NAVTEX συνίσταται σε μια συνήθη πρακτική για την διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, όπως έγινε αντίστοιχα και στις 7 Απριλίου, 21 Απριλίου, 4 Μαΐου, 20 Μαΐου, 25 Ιουνίου και 18 Αυγούστου.

» Στο πλαίσιο αυτό, επειδή έγιναν κάποιες λανθασμένες αξιολογήσεις, δεν θα πραγματοποιηθεί άσκηση και εκπαίδευση με πραγματικά πυρά με την Ρωσική Ομοσπονδία».

Η κ.Ζαχάροβα

Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με ανάρτηση στο twitter, για την στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

“Δεν επιδιώκουμε να επωφεληθούμε από μια διασυνοριακή διαφωνία. Η προσέγγιση αυτή ισχύει πλήρως για την ανατολική Μεσόγειο, μια ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου» αναφέρει η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα στο twitter.

 

 

SHARE