Το Ισραήλ αποφάσισε εκεχειρία στη Γάζα

upd: Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο Twitter ο Ιταμάρ Έιχνερ, ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ένα στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς επιβεβαίωσε ότι «η αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει στις 2.00 της Παρασκευής.Την πληροφορία αυτή μετέδωσαν νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Δύο αιγυπτιακές αντιπροσωπείες θα αναλάβουν την επιτήρηση της εκεχειρίας

Η Αίγυπτος θα στείλει δύο αντιπροσωπείες, μία στο Τελ Αβίβ και άλλη μία στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που θα αναλάβουν να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε απόψε μεταξύ του Ισραήλ και των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως ανέφεραν αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα επιτηρούν την εφαρμογή της εκεχειρίας και τη διαδικασία για τη διατήρηση σταθερών συνθηκών σε μόνιμη βάση, ανέφεραν οι πηγές αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος ήταν εκείνη που διαπραγματεύτηκε την «ταυτόχρονη και αμοιβαία» εκεχειρία.

Με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου επιτεύχθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, η Αίγυπτος ήταν εκείνη που έκανε πρόταση για την εκεχειρία, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων». Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία στη βάση αυτού που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «ηρεμία έναντι ηρεμίας».

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 2 τα ξημερώματα, τονίζοντας την επιτυχημένη μεσολάβηση του Καΐρου.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

BBC: «Κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία» Ισραήλ και Χαμάς

Έτοιμη να αποδεχθεί το σχέδιο άμεσης κατάπαυσης του πυρός είναι η ισραηλινή κυβέρνηση, θέτοντας ένα «τέλος» στους πολυήμερους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίοι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες παιδιά.

Πηγές από το περιβάλλον της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ επιβεβαίωσαν πριν από λίγο την ύπαρξη εκεχειρίας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά την εν εξελίξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μάλιστα, για την εν λόγω εξέλιξη έχει ήδη ενημερωθεί η Αίγυπτος, η οποία συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, συμφώνησε να στηρίξει κάθε προσπάθεια για την άμεση εκεχειρία.

Υπενθυμίζεται ότι οι βομβαρδισμοί της Γάζας ξεκίνησαν στις 10 Μαΐου, με τουλάχιστον 232 Παλαιστινίους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσα στους οποίους 65 παιδιά και 39 γυναίκες. Ακόμη 1.900 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Την ίδια ώρα, από τις ρουκέτες της παλαιστινιακής Χαμάς έχουν σκοτωθεί 12 Ισραηλινοί, ανάμεσα στους οποίους και δύο παιδιά. Εκατοντάδες δε, θεωρούνται οι τραυματίες πολίτες.

Το νέο αιματοκύλισμα, το χειρότερο των τελευταίων ετών, ξεκίνησε μετά τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων για την επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, μια τακτική του Τελ Αβίβ, η οποία έχει τύχει της καταδίκης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 

SHARE