Το Fairfax με 32% στη Eurobank – Mega deal συγχώνευσης με τη Grivalia – Επιθετική κίνηση στο “βάλτο” των κόκκινων δανείων

Mega deal Eurobank – Fairfax μέσω συγχώνευσης δια απορροφήσεως της Grivalia από την Eurobank δημιουργεί νέα δεδομένα για την τράπεζα η οποία παράλληλα, πρόκειται να ανακοινώσει τη δημιουργία SPV για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Το Fairfax που  ελέγχει το 51,4% της Grivalia  και είναι βασικός μέτοχος στη Eurobank με 17,9%, συμφώνησε με την τράπεζα ώστε αυτή να απορροφήσει την κερδοφόρο Grivalia, η οποία έχει ακίνητα με εμπορική αξία περίπου 870 εκατ και ίδια κεφάλαια 900 εκατ. ευρώ, με μόλις 200 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις.

Με βάση τις τωρινές κεφαλαιοποιήσεις το Fairfax θα ελέγχει πλέον στην Eurobank πάνω από το 32% των μετοχών.

Το SPV για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

Με την δημιουργία SPV στο οποίο θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Eurobank μεταδίδει ένα ισχυρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα για την επιτάχυνση των σχεδιασμών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 16,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου 17,3 δισ. ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο του 2017 βρίσκονταν στα 19,4 δισ. ευρώ.

 

SHARE