Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο πλάι της ΕΚΤ και του Κεντρικού Τραπεζίτη της Λετονίας

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνοντας την ΕΚΤ και τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Λετονίας, Ιλμαρς Ρίμσεβικς, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από τη θέση του, όταν κατηγορήθηκε για διαφθορά.
” Η Λετονία δεν προσκόμισε ενδείξεις σοβαρής κακοδιαχείρισης, την οποία προσάπτει στον διοικητή της κεντρικής τράπεζάς της” αποφάνθηκε το Δικαστήριο.

 

Η υπόθεση Ρίμσεβικς απασχόλησε ιδιαίτερα τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να αποπέμπεται από τη θέση του εξαιτίας της εμπλοκής του σε σκάνδαλο με μίζες από Ρωσο-βρετανό τραπεζίτη.

Ο Ρίμσεβιτς και η ΕΚΤ προσέφυγαν κατά της Λετονίας στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνση ενός κεντρικού τραπεζίτη, χωρίς να έχει αποδειχθεί ένοχος για σοβαρή κακοδιαχείριση, παραβιάζει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

 

Ο Ρίμσεβικς είναι ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας από το 1992 και, ενώ η απόφαση αυτή θεωρείται ως νίκη για τον ίδιο, δύσκολα θα επανέλθει στη θέση του.

Χρέη διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας έχει αναλάβει ο υποδιοικητής Ζότζα Ραζμούσα, ο οποίος και θα εκπροσωπεί τη χώρα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ μέχρι το τέλος της θητείας του.

 

 

SHARE