Τυνησία: Ένας καθηγητής και ένας φυλακισμένος επιχειρηματίας στο Β’γύρο των εκλογών

Ο ανεξάρτητος καθηγητής πανεπιστημίου Καΐς Σάγεντ και ο φυλακισμένος επιχειρηματίας Ναμπίλ Καρουί θα βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τυνησία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή (Isie).

Τυνησία: Οι Καΐς Σάγεντ και Ναμπίλ Καρούι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, ο Σάγεντ έλαβε ποσοστό 18,4% και ο Καρούι 15,58%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε στο 49%, όπως είπε ο πρόεδρος της Isie, Ναμπίλ Μπαφούν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο υποψήφιος του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, Αμπντελφάταχ Μούρου, με ποσοστό 12,88%.

“Ασφαλώς υπάρχουν παρατυπίες και (…) θα επιληφθεί η δικαιοσύνη. Όμως η ακύρωση των ψηφοδελτίων είναι ακόμη πιο σοβαρό θέμα”, είπε ο Μπαφούν, απαντώντας σε ερώτηση για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό του Καρούι από τον δεύτερο γύρο, λόγω παραβάσεων του εκλογικού κώδικα. “Οι παραβιάσεις δεν ήταν αποφασιστικής σημασίας και πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο των εκλογέων”, πρόσθεσε.

Ο Καΐς Σάγεντ είναι ένας συντηρητικός συνταγματολόγος, 61 ετών, που δεν έχει κομματικό μηχανισμό για να τον στηρίξει. Έκανε προεκλογική εκστρατεία πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι και υπόσχεται μια δημοκρατία αποκεντρωμένη, με τη συμμετοχή όλων. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων, κέρδισε την ψήφο των νέων, άνεργων πτυχιούχων.

Ο Ναμπίλ Καρούι προβάλλεται ως “αντισυστημικός” υποψήφιος. Είναι ο ιδρυτής του τηλεοπτικού καναλιού Nessma, αλλά από τις 23 Αυγούστου έχει προφυλακιστεί, κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή. Είναι πολύ δημοφιλής στις πιο φτωχές περιοχές της Τυνησίας όπου τα τελευταία χρόνια οργάνωνε διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις, που προβάλλονταν από το κανάλι του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Τυνησία, ή κοινώς Τούνεζι, είναι μια χώρα στις μεσογειακές ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι το μικρότερο και πιο ανατολικό από τα κράτη που εκτείνονται κατά μήκος της οροσειράς του Άτλαντα και συνορεύει με την Αλγερία στα δυτικά και τη Λιβύη στα νοτιοανατολικά.

SHARE