Την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί τα κανάλια δεν τον προβάλλουν

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ “οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του”, αν “δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον”αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

“Στις 14 Απριλίου απέστειλα, ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του σχετικά με την τήρηση της αναλογικής προβολής των πολιτικών δυνάμεων στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Στις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, δεν προέβη σε καμία σχετική ενέργεια”, σημειώνει.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρει ότι “σήμερα, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου -πάλι- απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας ενός αιτήματος που σχετίζεται με την ποιότητα της δημοκρατίας μας”, προσθέτοντας ότι “συγκεκριμένα, αποποιήθηκε τις υποχρεώσεις του επικαλούμενος διάφορες αστήριχτες δικαιολογίες, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα δημοκρατίας και πολυφωνίας που έθεσαν βουλευτές του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης”.

“Είναι σαφές ότι ο επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής δεν είναι σε θέση να εξετάσει ακόμα και τα θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία, δηλαδή τη διασφάλιση του πλουραλισμού στην ενημέρωση των πολιτών και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως άλλωστε είχαμε ζητήσει με την επιστολή μας”, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: “Αν ο κύριος πρόεδρος του ΕΣΡ δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον, οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του”.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΘ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ – Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην ασάφεια του νόμου ως προς τις αρμοδιότητες που έχει το ΕΣΡ, καθώς και στην υποστελέχωση του, απέδωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, το πρόβλημα που υπάρχει ως προς την επόπτευση και τον έλεγχο της πολυφωνίας και της ισότιμης παρουσίασης των θέσεων των κομμάτων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

“Είναι σαν να με εφοδιάζει κάποιος με νερό και αλεύρι και να φιλοδοξεί να προκύψει παντεσπάνι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΡ στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου είχε κληθεί να ενημερώσει για θέματα της αρμοδιότητας του.

Στην Επιτροπή, είχε σημειωθεί παράλληλα έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με επίκεντρο την πολυφωνία και την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και την κρατική ενίσχυση τους -και κυρίως σε ό,τι αφορά το κονδύλι ύψους 11 εκατ. ευρώ για τη διαφημιστική καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης και φίμωσης της ενημέρωσης από τη κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, αντέτεινε ότι “η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά επιδίωκε τη διασφάλιση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ”.

Παράλληλα, αναγνώρισε, ότι “ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δεν είναι να διατάσσει αλλά να νουθετεί”.

Νωρίτερα, ο κ. Κουτρουμάνος, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που επέρριπτε για ευθύνες στο ΕΣΡ ως προς τη χειραγώγηση της ενημέρωσης από ΜΜΕ και τη μονόπλευρη παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Μέρες που είναι δεν θέλω να στενοχωρώ κανέναν, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων που πιστώνουν στο ΕΣΡ δεν τις έχει. Αυτές τις αρμοδιότητες δεν τού τις έχει αναθέσει κανένας νόμος. Η απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν είναι ότι καμία αρμοδιότητα εκ του νόμου δεν έχει, για να κάνει κάτι σε αυτά που του πιστώνουν”.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουτρουμάνος μίλησε για δυσχέρειες, νομικές και πρακτικές, που υπάρχουν.

“Η ελευθερία έκφρασης και η πολιτική πολυφωνία θα ήταν ευχής έργο να αποτελούσε παράδοση και όχι ζητούμενο. Οι αποφάσεις του ΣτΕ θέτουν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Το ΕΣΡ για να επιβάλει διοικητές κυρώσεις επιβάλλεται να κάνει ποιοτική αξιολόγηση των ειδήσεων. Όμως με την υπάρχουσα υποδομή και στελέχωση του ΕΣΡ δεν μπορεί να γίνει αυτό”, τόνισε και προσέθεσε:

“Για να εφαρμοστεί ο νόμος δεν αρκεί να είναι ψηφισμένος, αλλά πρέπει και το ουσιαστικό περιεχόμενο να είναι πρακτικά εφαρμόσιμο. Υπάρχουν πολύ σοβαρά εμπόδια, προβλήματα και δυσχέρειες, νομικές και πρακτικές. Η πιο σοβαρή δυσκολία είναι νομική και προέρχεται από το ότι η πολύ σπουδαία συνταγματική αρχή της ελευθερίας έκφρασης και της πολιτικής πολυφωνίας συνδέεται και συμπλέκεται -και τυπικώς φαίνεται να είναι σε αντίφαση- με άλλες αξίες, όπως είναι η αρχή ελευθερίας έκφρασης του δημοσιογράφου. Η δεύτερη δυσκολία προέρχεται από το ότι οι διατάξεις των αόριστων νομικών εννοιών έχουν ανάγκη ερμηνείας για να είναι πρακτικώς εφαρμόσιμες. Το καθήκον αυτής της ερμηνείας ανατέθηκε ευθέως στο ΕΣΡ. Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν επέβαλε διοικητικές κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας. Όμως σχεδόν καμία από τις αποφάσεις αυτές δεν επιβίωσε, καθώς το ΣτΕ τις ακύρωσε όλες με το πανομοιότυπο αυτό σκεπτικό που κατέστη και πάγια νομολογία. Αβλαβώς και ακινδύνως δεν μπορεί να παραγνωρίζεις τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου”.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΣΡ επικαλέστηκε πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, “ο πυρήνας για την κατοχύρωση της δημοσιογραφικής ελευθερίας είναι η ευχέρεια του δημοσιογράφου να αξιολογεί, να επιλέγει από το σύνολο των κομμάτων και να μεταδίδει το γεγονός της επικαιρότητας”.

“Όταν συνεπώς το ΕΣΡ επιβάλει κυρώσεις σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό οφείλει να αιτιολογήσει τεκμηριωμένα την απόφαση του για το αν παραβιάστηκαν οι κανόνες της πολιτικής πολυφωνίας. Πρέπει δηλαδή να παρακολουθήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα τις απόψεις και δραστηριότητες των κομμάτων και να εκτιμήσει ποιες ήταν άξιες μεταδόσεων και να διαπιστώσει αν μεταδόθηκαν ή όχι στον ανάλογο βαθμό. Σε ποιο βαθμό όμως αυτά μπορεί να υλοποιηθούν, για εμένα είναι ένα μικρό μυστήριο”, επισήμανε και συμπλήρωσε:

“Η εφαρμογή του νόμου θέτει πρακτικά ζητήματα για την πολιτική πολυφωνία. Η διαρκής έρευνα για την πολιτική πολυφωνία που ξεκίνησε το 2008 από την Ερευνητική Ομάδα και αποτελούνταν από 5 άτομα, τα οποία αυξάνονταν κατά τις προεκλογικές περιόδους, σήμερα διεξάγεται από ένα άτομο. Υπήρξαν διαρκείς αποδυναμώσεις της Ερευνητικής Ομάδας του ΕΣΡ για την πολιτική πολυφωνία”.

“Νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν έχει δικαίωμα να αναλάβει το ΕΣΡ σε καμία περίπτωση. Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στη Βουλή και στη κυβέρνηση. Επομένως τα μέτρα που προτείνετε να εφαρμοστούν από το ΕΣΡ δεν έχουν καμία συνταγματική βάση”, υποστήριξε ο κ. Κουτρουμάνος.

Η τελευταία αυτή αποστροφή του προέδρου του ΕΣΡ προκάλεσε τη παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Θανάση Μπούρα που αντέτεινε ότι “μέσω της διαδικασίας του Κανονισμού της Βουλής υπάρχει η δυνατότητα στο ΕΣΡ να προτείνει μέτρα για να νομοθετηθούν από το Κοινοβούλιο”.

SHARE