Την ερχόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία – Αναμένονται “οδηγίες” από την ΕΚΤ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επέλεξε να περιμένει την τελική γνωμοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά και να δώσει την ευκαιρία στον Ε. Τσακαλώτο να αναλύσει το σχέδιο στους ομολόγους του, στο Eurogroup της Δευτέρας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «προχωράμε. Τη στιγμή αυτή έχουμε στο μυαλό μας την προστασία της α’ κατοικίας. Μετά την Καθαρά Δευτέρα θα έλθει η τροπολογία, δηλαδή την εβδομάδα που έρχεται».

Ερωτηθείς ο ίδιος για το εάν έχει επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του “νόμου Κατσέλη”, επεσήμανε ότι «εγώ νομίζω ότι συμφωνήσαμε. Το κρίσιμο θέμα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια. Εγώ προβλέπω ότι θα περιλαμβάνονται και τα επιχειρηματικά δάνεια, εκτός κι αν έχουμε ανατροπές».

Επιβεβαίωσε, έτσι, ότι πέρα από το μείζον θέμα των επιπτώσεων στους ισολογισμούς των τραπεζών, η ΕΚΤ έχει επιφυλάξεις για το εάν πρέπει να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο προστασίας τα δάνεια των μικρομεσαίων, που έχουν προσημείωση κύριας κατοικίας.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ σταθμίζει τα στοιχεία που έλαβε από την ΤτΕ, όπως τα ανέλυσαν οι τράπεζες. Οι ίδιες οι τράπεζες συντάσσονται με τη γραμμή της κυβέρνησης για διεύρυνση της περιμέτρου προστασίας και σε αυτά τα επιχειρηματικά δάνεια, εκτιμώντας ότι δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

 

SHARE