Τι συστήνουν Eurobank Equities, Παντελάκης και HSBC για τις τράπεζες – Οι τιμές στόχοι

Η τιμή-στόχος για τη Eurobank διαμορφώνεται στο 1,4 ευρώ (περιθώριο ανόδου 38%), της Εθνικής στα 4,4 ευρώ (37% από τα τρέχοντα επίπεδα), της Alpha στο 1,7 ευρώ (38%) και της Τράπεζας ΠειραιώςΠΕΙΡ -1,06% στο 1,95 ευρώ (περιθώριο 39%). Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι μετά τις κινήσεις απομόχλευσης, οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται σε νέα φάση ανάπτυξης, ενώ αναμένεται να ωφεληθούν και από τις εισροές των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στους καταλύτες που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά συγκαταλέγονται επίσης η άνοδος των προμηθειών, η διασφάλιση των μειωμένων λειτουργικών δαπανών και η μείωση του κόστους ρίσκου.Ολοι οι ανωτέρω παράγοντες θα εκτινάξουν την απόδοση έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10% τα επόμενα 2-3 χρόνια.Το επόμενο διάστημα, καθώς οι κινήσεις μείωσης κινδύνου ολοκληρώνονται, οι επενδυτές θα επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στους δείκτες Ρ/Ε έναντι των δεικτών Ρ/Β.Σύσταση «buy» για τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας – Πειραιώς και «hold» για τη μετοχή της Alpha Bank δίνει η Eurobank Equities, η οποία βλέπει ένα καλύτερο μέλλον για τις μετοχές του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου. 

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, εξηγεί μεταξύ άλλων, η αγορά εστιάζει ολοένα και περισσότερο στις προοπτικές κερδοφορίας, χάρη στην ενίσχυση των ισολογισμών, τη μεγάλη μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και την κεφαλαιακή ενίσχυση. 

Ταυτόχρονα, η επενδυτική εταιρεία περιμένει μια περαιτέρω αύξηση των αποτιμήσεων, η οποία θα στηρίζεται στη γεφύρωση της απόστασης με τις τράπεζες της περιφέρειας, στην επαναξιολόγηση του τραπεζικού κλάδου ως απόρροια της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων και στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank δίνει τις εξής τιμές – στόχους: 

  • 1,45 ευρώ – Αlpha Bank (hold): Παρά την πρόοδο στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου, η μετοχή διαπραγματεύεται σε λιγότερο ελκυστικές αποτιμήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες. 
  • 4,20 ευρώ – Εθνική Τράπεζα (buy): Εξακολουθεί να προσφέρει έναν συνδυασμό ισχυρών μεγεθών και ελκυστικών αποτιμήσεων, παρά την πρόσφατη άνοδο της μετοχής. 
  • 1,91 – Πειραιώς (buy): Ο δείκτης risk/return παραμένει ελκυστικός, δεδομένου ότι ο Όμιλος βρίσκεται στον σωστό δρόμο ολοκλήρωσης του σχεδίου εκκαθάρισης.  

Θετική για τις ελληνικές μετοχές παραμένει η HSBC, σύμφωνα με την έκθεση στρατηγικής για το α’ τρίμηνο του 2022, καθώς συνεχίζει να πιστεύει ότι θα ενισχυθούν χάρη στον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων, με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο του ισχυρού ελληνικού story.

H HSBC προχώρησε σε σύσταση «αγοράς» για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, διατηρώντας ως τοπ επιλογή τη μετοχή της Eurobank.

Οι τιμές-στόχοι που δίνει για τις μετοχές τους αφορούν τα 1,40 ευρώ για την Alpha Bank, τα 1,30 ευρώ για την Eurobank, τα 1,95 ευρώ για την Πειραιώς και τα 3,55 ευρώ για την Εθνική.

Η HSBC συνεχίζει να υπογραμμίζει πως σαφώς, ένα σημαντικό μέρος του story της Ελλάδας σχετίζεται με τις τράπεζες – αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% του FTSE Greece. Το συνολικό P/E του κλάδου τοποθετείται στο 6,5x για το 2021 και στο 6,6x για το 2022, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία P/B και για τα δύο έτη είναι 0,45x.

Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση. Η μόχλευση του Ταμείου Ανάκαμψης, προσθέτει η βρετανική τράπεζα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη νέων δανείων και σε αξιόλογη βελτίωση της κερδοφορίας.

 

SHARE