Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε χθες την πρώτη φάση της συμφωνίας για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα και ανέστειλε την επαπειλούμενη επιβολή δασμών, ωστόσο αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δήλωσαν ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά πριν καταστεί δυνατή μια συνολική διευθέτηση.

Η διαφαινόμενη συμφωνία θα καλύπτει τη γεωργία, τα νομίσματα και κάποιες πλευρές της προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και θα αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα που έχουν κάνουν οι δύο χώρες τους τελευταίους 15 μήνες για να τερματίσουν την εκατέρωθεν επιβολή επιπρόσθετων δασμών, που προκαλεί αναταραχή στις χρηματαγορές και επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ωστόσο, η χθεσινή ανακοίνωση δεν περιλάμβανε πολλές λεπτομέρειες και ο Τραμπ δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε εβδομάδες για να συνταχθεί μια συμφωνία. Αναγνώρισε ότι η συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί μέσα σε αυτό το διάστημα, αν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό δεν θα συμβεί.

«Νομίζω ότι έχουμε μια θεμελιώδη συνεννόηση σε βασικά θέματα. Εξετάσαμε ένα μεγάλο αριθμό εγγράφων αλλά μένει ακόμα δουλειά να γίνει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, πλάι στον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. «Δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία έως ότου να την έχουμε [οριστικοποιήσει], να μπορούμε να πούμε στον πρόεδρο ότι αυτό είναι στο χαρτί».

Με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε να κάθεται απέναντί του στο Οβάλ Γραφείο ύστερα από δύο ημέρες συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτών, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε δημοσιογράφους ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να τερματίσουν την εμπορική τους διαμάχη. «Υπήρξαν πολλές προστριβές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και τώρα είναι μέλι-γάλα. Αυτό είναι καλό», δήλωσε.

Ωστόσο, ο τόνος των σχολίων του Λιου ήταν αισθητά διαφορετικός.

«Σημειώσαμε ουσιαστική πρόοδο σε πολλούς τομείς. Είμαστε ικανοποιημένοι για αυτό. Θα συνεισφέρουμε στις προσπάθειες», δήλωσε ο Λιου. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να καταβάλλουν προσπάθειες προς μια τελική συμφωνία».

Σε άρθρο της κρατικής εφημερίδας Λαϊκή Ημερησία που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή της έκδοση σήμερα, η Κίνα χαρακτήρισε τον τελευταίο γύρο συνομιλιών εποικοδομητικό, ειλικρινή και αποτελεσματικό και σημείωσε ότι ενώ οι δύο πλευρές κινούνται στην κατεύθυνση μιας επίλυσης, «είναι αδύνατον να επιλυθεί το πρόβλημα ασκώντας αυθαίρετα πιέσεις στην κινεζική πλευρά».

Τραμπ και Κινέζοι σε πρώτη συμφωνία για τους δασμούς – Ανάσα στις αγορές και στην Ανάπτυξη

 

SHARE