Τι απαντά ο Γ.Κατρούγκαλος για την απόφαση του ΣτΕ που του “έριξε” τον νόμο

Απάντηση στην απόφαση της  Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικούς βασικούς πυλώνες του νόμου Κατρούγκαλου σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και τις συντάξεις, έδωσε ο πρώην υπουργός.

«Η ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που ήταν ένα ενιαίο ταμείο με όμοιους κανόνες, κρίθηκε όχι απλά συνταγματική από το ΣτΕ, αλλά και σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος

«Η επιλογή μας ήταν να μην κάνουμε περικοπές, αλλά ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα από την αρχή. Το δικαστήριο έκρινε με βάση αυτό. Τα βάρη του νέου συστήματος θα έπρεπε να το επωμιστούν και οι νέοι συνταξιούχοι και οι παλιοί. Για αυτό δεν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά», δήλωσε.

«Οι περικοπές που κρίθηκαν μη συνταγματικές είναι στις επικουρικές. Σε αυτό το σύστημα δεν επεμβήκαμε με τον τρόπο που επεμβήκαμε στις κύριες συντάξεις. Εκεί κρατήσαμε το παλιό σύστημα και κάναμε τις αναγκαίες αναπροσαρμογές για να ξαναρχίσουν να δίνονται συντάξεις», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας. «Το δικαστήριο λέει ότι αντίθετα με τον ΕΦΚΑ που υπήρξε αναλογιστική μελέτη, στην επικουρική ασφάλιση είχαμε μόνο αναλογιστικές προβολές. Εκεί βρίσκει μια τυπική έλλειψη», σημείωσε.

«Για αυτούς που έχουν πολλά χρόνια εργασίας και υψηλές αποδοχές, το σύστημα καταλήγει να δίνει δυσανάλογες συντάξεις. Εκεί ήταν μια από τις επιλογές που είχαμε κάνει όχι για να βλάψουμε αυτούς που είχαν πολλά χρήματα αλλά για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που είτε λόγω ανεργίας δεν είχαν πλήρη εργασιακό βίο ή ήταν χαμηλόμισθοι, να έχουμε ποσοστό αναπλήρωσης που να πλησιάζει το 90% αυτού που έβγαζαν εργαζόμενοι. Οταν έχεις 1.000 ευρώ μισθό δεν μπορείς να έχεις 50% ποσοστό αναπλήρωσης»

SHARE