Τι απαντά η κυβέρνηση στις κατηγορίες για τα εργασιακά και το μεταναστευτικό

Για το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού, αλλά και για τα εργασιακά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις επικρίσεις της εφημερίδας «Αυγή», αναρωτήθηκε αν «οι Αμυγδαλέζες συγκρίνονται με την Μόρια», ενώ σχετικά με την κόντρα που έχει προκύψει για το αν το θέμα είναι μεταναστευτικό ή προσφυγικό, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «το θέμα δεν είναι πως θα βαφτίσουμε το πρόβλημα αλλά ποιο είναι το πρόβλημα».

Όπως είπε «τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα πλέον έχει γίνει περισσότερο μεταναστευτικό παρά προσφυγικό» και τόνισε ότι «αποδεδειγμένα πλέον από εμπόλεμες περιοχές οι ροές είναι περιορισμένες». Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πάει στην κατεύθυνση Όρμπαν ή Σαλβίνι όπως την κατηγορούν.

«Εφαρμόζουμε αυτά που είχαμε πει πριν τις εκλογές», τόνισε ο κ. Πέτσας. «Φυλάμε τα σύνορά μας, γίνεται επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο, καθώς και των επιστροφών», είπε ακόμα.

Παράλληλα, σημείωσε πως είναι σημαντικό να περιοριστούν οι ροές στην πηγή. Δηλαδή, τόνισε ότι και η Τουρκία πρέπει να κάνει αυτό που μπορεί και εμείς πρέπει να φυλάξουμε τα δικά μας σύνορα. Τέλος, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι οι περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα έχουν αυξηθεί και θα αυξηθούν κι άλλο στο μέλλον.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Κληθείς να σχολιάσει τις απεργίες, ο κ. Πέτσας είπε πως δεν θα υποδείξει η κυβέρνηση στους εργαζομένους και στα συνδικάτα τι θα κάνουν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την πλήρη απασχόληση, ώστε να μειωθεί η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση με διάφορες παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει και έχει περιγράψει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, να έχουμε περισσότερους ανθρώπους που δουλεύουν στη φανερή εργασία και όχι στη μαύρη, να μπορούν να προστατευτούν τα δικαιώματά τους, να συνδικαλίζονται, να συμμετέχουν μαζικά και να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα στα προβλεπόμενα θεσμικά τους όργανα».

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει οτιδήποτε η κυβέρνηση σε σχέση με το δικαίωμα της απεργίας στον συνδικαλιστικό νόμο, αναφέρθηκε στην προαιρετική δυνατότητα να γίνεται η ψηφοφορία στις γενικές συνελεύσεις με ψηφιακό τρόπο, και όσοι επιθυμούν μπορούν να ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο. Τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει συμμετοχή και να μην υπάρχουν σωματεία-σφραγίδες.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και πρόσθεσε πως «προβλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις που έχουν σοβαρή δυσλειτουργία, που είναι κοντά στο κόκκινο, που κινδυνεύουν με λουκέτο με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι, να μπορούν να παρεκκλίνουν σε συμφωνία με τους εργαζόμενους τους από τις γενικές ρυθμίσεις».

 

SHARE