Τι αγόρασε η ΔΕΗ στα Σκόπια; Σαπάκι για εξυπηρέτηση στον Ζάεφ ή εταιρεία …μάλαμα;

 

Τελικά τι αγόρασε η ΔΕΗ στα Σκόπια; Μια εταιρεία ηλεκτρισμού, σε καλή τιμή που εξυπηρετεί στρατηγικούς της στόχους, ή μια εταιρεία με τεράστιες ζημιές (άρα ακριβά) που ανήκει μάλιστα προσωπικά στον αντιπρόεδρο του Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ;

Οι απόψεις διίστανται.

—-Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη δήλωσε ότι  «την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη ΔΕΗ που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ».

—-Ο Βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ, Γιάννης Μανιάτης είχε αναφέρει ότι «αρνητική πιστωτική ικανότητα, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις 11% του τζίρου και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια, δηλαδή ουσιαστικά μηδενική αξία, αποκαλύπτεται ότι είναι τα στοιχεία της εταιρείας του αντιπροέδρου του Ζάεφ, που εξαγόρασε η ΔΕΗ έναντι 5.000.000 €. Ουσιαστικά, μια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπια EDS

Απάντηση στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία που εξαγόρασε η ΔΕΗ στα Σκόπια είναι «μηδενικής αξίας», έδωσε με ανακοίνωσή της η Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού.

Η ΔΕΗ δηλώνει κατηγορηματικά πως η απόκτηση της EDS ήταν στρατηγική απόφαση, και διαβεβαιώνοντας ότι το τίμημα των 4,8 εκατ. ευρώ ήταν μικρότερο από τις ανεξάρτητες αποτιμήσεις.

«1. Η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα.

2. Βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, Ευρωπαϊκές και όχι μόνο. Σ΄ αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.

3. Σε ότι αφορά στην αξία και στα οικονομικά μεγέθη της EDS παρατίθενται τα εξής :

α. Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.

β. Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Το τίμημα των 4,8 εκ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων»

SHARE