Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Διακοπή για διαβουλεύσεις – Νέα πρόταση Μισέλ με μείωση επιχορηγήσεων – Θετική αντίδραση των Ολλανδών

Νέα διακοπή ανακοινώθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής μετά από μιάμιση  ώρα συνεδρίασης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Σ.Μισέλ, ο Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει τώρα νέες διμερείς και πολυμερείς διαβουλεύσεις με τα Κράτη Μέλη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Σ.Μισέλ  μετέφερε στους ηγέτες αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που διατηρεί τα 750 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης με 450 δισ.ευρώ ως επιχορηγήσεις και 300 δισ.ευρώ ως δάνεια  ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.

Στην πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Ολλανδικής πλευράς που ηγείται του μπλοκ των φειδωλών «4», διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η νέα πρόταση συνιστά ένα «σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ωστόσο ότι επίτευξη συμφωνίας θα κριθεί τις επόμενες 24 ώρες.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Αδιέξοδο για το Ταμείο Ανάπτυξης – Ρούτε και Κουρτς “στηλώνουν τα πόδια” σε “Νότο”, Γερμανία, Γαλλία

SHARE