Thomas Cook: Πτώχευσε και σε Γερμανία -Πολωνία – Το χειρότερο σενάριο για τον τουρισμό – Χάνονται κρατήσεις Οκτωβρίου – Σώζεται η Condor

“Ντόμινο” πτωχεύσεων προκάλεσε η χρεοκοπία του βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook, καθώς μετά από την πτώχευση της «μητέρας εταιρείας» ακολούθησε αυτή της θυγατρικής στη Γερμανία, της Thomas Cook GmbH.

Η «κόρη», όπως λένε τα γερμανικά μέσα, της Thomas Cook υπέβαλε το πρωί της Τετάρτης (25/9/2019) αίτηση πτώχευσης στο δικαστήριο, προκαλώντας έτσι πανικό στους χιλιάδες επιβάτες που πρόκειται επρόκειτο να ταξιδέψουν με αυτήν.

Σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιες Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσιου η πτώχευση και του γερμανικού βραχίονα της Thomas Cook σημαίνει πρακτικά πώς χάνονται οι μισές κρατήσεις Οκτωβρίου για το σύνολο της χώρας.

Στον αέρα 140.000 Γερμανοί τουρίστες

«Ασφαλώς και θέλαμε να είχαμε αποφύγει την εξέλιξη αυτή, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε μια βραχυπρόθεσμη λύση μέσω των διαπραγματεύσεων» αναφέρει η Στέφανι Μπερκ, διευθύνουσα σύμβουλος της Thomas Cook GmbH.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Zeit»  μέχρι στιγμής στον αέρα βρίσκονται περίπου 140.000 Γερμανοί τουρίστες καθώς παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τις περιπτώσεις αυτές.

Αίτημα ανακούφισης για την Condor

Όσον αφορά την δεύτερη θυγατρική της Thomas Cook, την εταιρεία Condor, επιχειρείται διάσωση από τη γερμανική κυβέρνηση καθώς εγκρίθηκε το αίτημά της για έκτακτο δάνειο 380 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν προκειμένου να λάβει το πράσινο φως.

Το δάνειο αυτό θα έχει διάρκεια έξι μηνών, σύμφωνα με την Condor, που απασχολεί γύρω στους 5.000 υπαλλήλους.

Θα επιστρέψουν όλοι οι τουρίστες στις χώρες τους

Πάντως όπως διαβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Condor Ραλφ Τέκεντρουπ σε γραπτή του ανακοίνωση, οι πτήσεις των 240.000 πελατών που ταξιδεύουν αυτό το διάστημα με την εταιρεία στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Δηλαδή όσοι έχουν ταξιδέψει με την Condor σε προορισμούς στο εξωτερικό θα επιστρέψουν σίγουρα στην πατρίδα τους.

Γερμανοί τουρίστες επιστρέφουν από την Ελλάδα με την Condor

Η Deutche Welle αναφέρει πως η εγγύηση αυτή δεν ισχύει όμως για τους πελάτες της Thomas Cook και θυγατρικών της εταιρειών όπως η Neckermann οι οποίες σκοπεύουν να πετάξουν μετά την πτώχευση του ομίλου από τη Γερμανία προς τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με τον κ. Τέκεντρουπ, η Thomas Cook ζήτησε από την Condor να μη δέχεται άλλο τα εισιτήρια αυτών των πελατών.

Πάντως, ο αριθμός των τουριστών της Thomas Cook που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 50.000 άτομα. Ένα μέρος από αυτούς είναι Γερμανοί, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους με την Condor, η οποία εξυπηρετεί συνολικά 18 ελληνικά αεροδρόμια. Ο αριθμός των τουριστών που έχουν επισκεφτεί το 2018 μέσω της Thomas Cook την Ελλάδα ανέρχεται στα 2,8 εκατομ. άτομα.

Λυπάμαι που η αρχική μας εκτίμηση επιβεβαιώνεται. Η αίτηση πτώχευσης του Γερμανικού βραχίονα του Thomas Cook αποδεικνύει ότι το πρόβλημα για τον τουρισμό είναι συστημικό. Απαιτείται ψυχραιμία από τους επαγγελματίες του χώρου και επιτέλους άμεσα μέτρα στήριξης της Πολιτείας», αναφέρει χαρακτηριστικά στο twitter ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με αφορμή την ανακοίνωση της πτώχευσης του γερμανικού Thomas Cook.

Οι τουριστικοί φορείς, όπως είναι εμφανές και από τη δήλωση του κ. Ρέτσου, αναμένουν περισσότερα από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο ως ένα πρώτο μέτρο στήριξης ανακοίνωσε χθες την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα, για το διάστημα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου.

Από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι θα προβεί σε νέες πρωτοβουλίες «το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, όταν υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων», ωστόσο οι τουριστικοί φορείς θεωρούν ότι το εν λόγω μέτρο «ασπιρίνη» όσο «τρέχουν» οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κ.τ.λ. και πλησιάζει το τέλος του μήνα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η τελική αποτύπωση της κατάστασης στα ξενοδοχεία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, όσον αφορά στα χρωστούμενα, δεδομένου ότι αυτό θα κρίνει, στο μεγαλύτερο βαθμό, τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί ενώ υπήρχε η ελπίδα να διασωθεί το γερμανικό παρακλάδι του ομίλου περιορίζοντας έτσι τη ζημία (σ.σ. η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για μία μαύρη «τρύπα» που μπορεί να φτάσει ακόμη και το μισό δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας), μετά το σημερινό μεγάλο «κανόνι» του γερμανικού Thomas Cook, το καλό σενάριο εξανεμίζεται.

Ως μία πρώτη αντίδραση, μετά και τις σημερινές εξελίξεις, ο υπουργός Τουρισμού, κατά τις πληροφορίες, ήδη έχει πραγματοποιήσει επαφές με την γερμανική πρεσβεία (είχε προηγηθεί χθες η επαφή με την βρετανίδα πρέσβη) και θα ακολουθήσουν και οι επαφές με την ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ομαλά εξελίσσεται οι επαναπατρισμός όσων τουριστών έχουν βρεθεί ουσιαστικά «ξεκρέμαστοι» στη χώρα μας και υπολογίζονται σε 30.000 περίπου τουρίστες, oι οποίοι εξακολουθούν και φεύγουν σταδιακά.

Το δάνειο καθιστά εφικτό η εταιρία να παραμείνει κερδοφόρα

Την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά την Condor χαιρέτισε το συνδικάτο Πιλότων «Cockpit», επισημαίνοντας ότι το δάνειο καθιστά εφικτό η εταιρία να παραμείνει «αυτόνομα κερδοφόρα» και να δημιουργήσει ανεξάρτητα την δική της προοπτική για το μέλλον. «Γνωρίζουμε ότι αυτός ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά διευκολύνεται από την συνεργασία της επιχείρησης, των συνδικάτων και της πολιτικής», δήλωσε ο Πρόεδρος της «Cockpit», Μάρκους Βαλ, ενώ η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το κρατικό δάνειο θα διασωθούν τουλάχιστον για την ώρα οι 5.000 θέσεις εργασίας της Condor.

Να θεσπιστεί διαδικασία ώστε να μην επηρεάζονται οι πελάτες

Ικανοποίηση για την απόφαση της κυβέρνησης εξέφρασε και η Ομοσπονδία Οργανώσεων Προστασίας Καταναλωτή (VZBV). «Το σημαντικό είναι η Condor να συνεχίσει να πετάει και έτσι να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους. Προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας θα είναι ωστόσο η βοήθεια να αφορά αποκλειστικά την Condor και όχι την διαδικασία εκκαθάρισης της μητρικής Thomas Cook», δήλωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Handelsblatt και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε θέσπιση διαδικασίας εκκαθάρισης αεροπορικών εταιριών προκειμένου ενδεχόμενα προβλήματα να μην επηρεάζουν τους πελάτες τους.

Προς πτώχευση και η πολωνική θυγατρική της

Τον ίδιο δρόμο της πτώχευσης ακολούθησε και η πολωνική θυγατρική, «Neckermann Polska», όπως μεταδίδει το Reuters, που επικαλείται τοπικές Αρχές.

Πολωνοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν, 48 ώρες μετά την πτώχευση του αρχαιότερου ταξιδιωτικού πρακτορείου, πως η εταιρεία αδυνατεί να καλύψει τα χρέη της.

Παρότι η πολωνική θυγατρική της Thomas Cook διαβεβαίωνε πως θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της, το βάρος της χρεοκοπίας αποδείχθηκε δυσβάσταχτο. Είναι άγνωστο το πόσοι τουρίστες – πελάτες της αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επιστροφή τους στην Πολωνία ύστερα από αυτή την εξέλιξη, γράφει το Sky News.

SHARE