Θετικές εκπλήξεις από την Ελλάδα περιμένει η Citigroup

Η Citigroup στην τελευταία της εκτίμηση για την Ελλάδα προβλέπει πτώση στο ΑΕΠ φέτος 7,8% και ανάκαμψη 7,3% στο 2021.  Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετούν τη μείωση του ΑΕΠ σε 9,9% φέτος και εκτιμάται σε υψηλότερα επίπεδα μεταξύ όλων των χωρών της.

Σύμφωνα με τη Citigoup, τα νέα στοιχεία από το ΑΕΠ αμφισβητούν αυτήν την εκτίμηση, αφού η Ελλάδα ήταν από τις χώρες με τα χαμηλότερα κρούσματα και θανάτους στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε την καλύτερη επίδοση στο πρώτο τρίμηνο σε όρους ΑΕΠ.

Η Citigroup τονίζει πως είναι πιθανό τελικά οι εκτιμήσεις των θεσμών, των διεθνών οίκων και των αναλυτών να είναι πολύ απαισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020. Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου (-0,9% σε ετήσια βάση), ενώ η πτώση ήταν -3,8% στο σύνολο της Ευρωζώνης και -2,2% στη Γερμανία και σε υψηλότερα επίπεδα σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

 Η μικρότερη πτώση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο συνοδεύτηκε με πιο αισιόδοξο οικονομικό κλίμα αφού στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος ήταν στις 88,5 μονάδες έναντι 67,5 μονάδες στην Ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα.

Η Citigroup καταλήγει πως η μείωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι μικρότερη από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αν και πιο αρνητική από ότι στο πρώτο τρίμηνο.

 

SHARE