Θερμό καλοκαίρι με τις καταθέσεις στις υποθέσεις Novartis-Παπαγγελόπουλου

Από τις 15 Ιουνίου, όπως αποφασίστηκε, θα ξεκινήσουν οι απολογίες των 4 προσώπων, τα οποία η πλειοψηφία καλεί ως υπόπτους, με πρώτο τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Πότε καλούνται σε απολογία οι 4 «ύποπτοι»

Κατόπιν απόρριψης των ενστάσεων ακυρότητας που υπέβαλλαν σήμερα αιτούμενοι να κληθούν ως μάρτυρες, με την ιδιότητα του υπόπτου θα κληθούν πέραν του κ. Παπαγγελόπουλου στις 15 Ιουνίου, στις 18 Ιουνίου ο Γιάννης Φιλιππάκης, στις 23 του ίδιου μήνα ο Αλέξανδρος Τάρκας και στις 23 Ιουνίου η Γιάννα Παπαδάκου.

Δ.Παπαγγελόπουλος: Και νεκρός θα καταθέσω…

 

 

Γιάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου, προσερχόμενοι σήμερα συνοδεία των δικηγόρων τους στην Προανακριτική Επιτροπή, προκειμένου να λάβουν τον πλήρη φάκελο της δικογραφίας, να προτείνουν μάρτυρες προς κλήση και να λάβουν προθεσμία κατάθεσης, αρνήθηκαν κατηγορηματικά την ιδιότητα του υπόπτου, χαρακτηρίζοντας παράτυπη την κλήση τους με τη συγκεκριμένη ιδιότητα και υποστηρίζοντας ότι βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η παρούσα Επιτροπή δεν μπορεί να καλεί μη πολιτικά πρόσωπα ανωμοτί.

Πηγές ΝΔ: Παράτυποι θα ήμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους

Μέλη της πλειοψηφίας στην Επιτροπή, εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο απέρριψαν την ένσταση ακυρότητας των τριών μη πολιτικών προσώπων, υπογράμμιζαν ότι βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το πόρισμα της Επιτροπής και η απόφαση της Βουλής, παραπέμπει στο Δικαστικό Συμβούλιο πέραν του υπουργού και πρόσωπα – συμμετόχους αυτού, για συγκεκριμένα αδικήματα, συνεπώς οφείλουν προηγουμένως να τους έχουν δώσει την ευκαιρία να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ως ύποπτοι.

«Παράτυποι θα ήμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους. Τότε θα υπήρχε θέμα ακυρότητας», σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

ΣΥΡΙΖΑ: Νομικά και πολιτικά απαράδεκτη η κλήση μη πολιτικών ως υπόπτων

Με το σκεπτικό των τριών πάντως είχε συνταχθεί στην αρχή της συνεδρίασης και ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του εισηγητή του, Σπύρου Λάππα, καταγγέλλοντας τη ΝΔ ότι υποτάσσει τη νομική επιστήμη στις πολιτικές σκοπιμότητες και χαρακτηρίζοντας την κλήση των Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου ως υπόπτων «νομικά και πολιτικά απαράδεκτη», καθώς όπως υποστήριξε στη φάση της προανάκρισης η Επιτροπή ερευνά μόνο ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων και όχι τυχόν συμμετόχων μη πολιτικών προσώπων.

Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, που ενεπλάκη στην υπόθεση από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και από την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου, αρνήθηκε την ιδιότητα της υπόπτου. Κατήγγειλε την ανωμοτί κλήση της ως μεθόδευση και κατέθεσε ένσταση ακυρότητας, δηλώνοντας δηκτικά ότι: «Η αλήθεια ό,τι και να γίνει, θα βγει. Ακόμη και σε εφημερίδα τοίχου».

Η Ε.ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ

Ανακοίνωση με αφορμή την κατάθεση από τον αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή εγγράφων στην Προανακριτή Επιτροπή της Βουλής εξέδωσε η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στην οποία κάνει λόγο για «παρανόμως τηρούμενο αρχείο».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον τέως Επόπτη μας κ. Αγγελή, εγγράφων της Υπηρεσίας μας που κατέχει και τηρεί σε αρχείο ως μη όφειλε, πρέπει να επισημάνουμε για την προστασία του κύρους της Υπηρεσίας μας και του θεσμού της Δικαιοσύνης, ότι δύο εξ αυτών και πιο συγκεκριμένα: α) το με αριθμ. Φ09222/5039 και β) το με αριθμ. Φ09222/5039 έγγραφα αποτελούν επίσημες μεταφράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών εγγράφων της δικογραφίας, που δεν προέρχονται από τις αμερικανικές αρχές, το τρίτο έγγραφο, δεν αφορά στην υπόθεση Νovartis, αλλά σε άλλη, άσχετη, και το τέταρτο είναι εκ των επιτρεπτής χρήσης εγγράφων και έχει ήδη αποσταλεί από εμάς στην Βουλή των Ελλήνων.

Σε ότι αφορά στα λοιπά κατατεθέντα έγγραφα που φέρουν ένδειξη απαγόρευσης χρήσης τους από τις αμερικανικές αρχές, η υπηρεσία μας δεν έχει να κάνει κανένα απολύτως σχόλιο, ως έχει υπηρεσιακή υποχρέωση αλλά και σε ένδειξη της απαιτούμενης σοβαρότητος. Αναμένουμε τη συνέχεια “νέων συγκλονιστικών αποκαλύψεων”, προερχομένων από ένα παρανόμως τηρούμενο αρχείο εγγράφων».

Άρειος Πάγος: Για “κατασκευασμένες” διώξεις ελέγχεται η Τουλουπάκη

Για σωρεία αδικημάτων που σχετίζονται με κατασκευή ψευδών στοιχείων, εν γνώσει δίωξη αθώων και παροχή προστασίας σε μάρτυρες που δεν το δικαιούνταν ελέγχονται μεταξύ άλλων οι εισαγγελείς Διαφθοράς σύμφωνα με την κλήση που τους απέστειλαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης.

Η επτασέλιδη κλήση αποτελεί κόλαφο για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη καθώς μεταξύ άλλων επισημαίνεται καλείται να δώσει εξηγήσεις καθώς:

– εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο

– εξέθεσε τους 10 πολιτικούς εν γνώση σου σε δίωξη και τιμωρία με κατασκευασμένα και ψευδη στοιχεία τα οποία συνέλεξες

– έθεσε σε καθεστώς προστασίας 3 μάρτυρες (Μ. Σαράφη, Κ. Κελέση, Ι. Αναστασίου) χωρίς να το δικαιούνται

κατά παραβίαση των δικονομικών εγγυήσεων με την μεθοδολογία λήψης διαδοχικών καταθέσεων εξέταζε τους 3 προστατευόμενους σε διάρκεια μηνών επιχειρώντας με κάθε επόμενη κατάθεση να συμπληρώνει την προηγούμενη επιτρέποντας ή και επιβάλλοντας την κατάθεση εν γνώση σου ψευδών παραστατικών συνισταμένων κυρίως σε έκφραση απλής γνώμης χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο το οποίο να στηρίζει τη γνώμη τους αυτή

– δεν προχώρησε σε ουσιαστική έρευνα καθώς θα αντιστρατεύονταν τα ψευδή στοιχεία που εν γνώση της συνέλεξε

– μεταξύ των εν λόγω μαρτύρων υπήρξε συντονισμός και υπαγόρευση στόχων ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ή και την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος όπως πχ στη διαβιβασθείσα στην Βουλή δικογραφία κατά το τμήμα που αφορούσε τον Δ Αβραμόπουλο …”.

Πιο αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει ότι η κυρία Τουλουπάκη καλείται για εξηγήσεις για τα αδικήματα: 

1) Κατάχρηση εξουσίας κατά συναυτουργία σε βαθμό κακουργήματος σε πραγματική συρροή.

Το αδίκημα κατά τους αντεισαγγελείς του Α.Π συνίσταται στο ότι απο τον Απρίλιο του 2017 εως τις 5.2.2018 «με περισσότερες απο μία πράξεις σου τέλεσες περισσότερα εγκλήματα που τιμωρούνται με πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές και συγκεκριμένα ενώ ήσουν υπάλληλος που στα καθήκοντά σου ανάγονταν η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων, εν γνώση σου εξέθεσες σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο».

«Ειδικότερα, ενώ είχες την ειδικότητα της εισαγγελέως διαφθοράς Αθηνών και διενεργούσες μετά των προαναφερόμενων συναδέλφων σου προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων κακουργηματικής απιστίας εις βάρος του δημοσίου, δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου κατά του δημοσίου κλπ απο πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία έγκρισης τιμολόγησης και συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιδίως των παραγόμενων και τιθέμενων στην ελληνική αγορά απο την εταιρεία Νοβάρτις σχημάτισες την ΕΔ 2016/373 δικογραφία εις βάρος των σε αυτή αναφερόμενων δέκα τον αριθμό πολιτικών προσώπων για τις εκεί κατ αυτών αποδιδόμενες αξιόποινες πράξεις… εκθέτοντας τους εν γνώση σου σε δίωξη και τιμωρία με κατασκευασμένα και ψευδη στοιχεία τα οποία συνέλεξες. Αναλυτικότερα αφού επέλεξες τρεις μάρτυρες στους οποίους έδωσες τα ψευδώνυμα “Κελέση Αικατερίνη”, “Μάξιμο Σαράφη¨ “Ιωάννη Αναστασίου” τους έθεσες σε προνομιακό καθεστώς προστασίας για να τους παράσχεις ασυλία που δεν εδικαιούντο αφού δεν συγκέντρωναν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και εν συνεχεία κατά παραβίαση των δικονομικών εγγυήσεων με την μεθοδολογία λήψης διαδοχικών καταθέσεων εξέταζες αυτούς σε διάρκεια μηνών επιχειρώντας με κάθε επόμενη κατάθεση να συμπληρώσεις την προηγούμενη επιτρέποντας ή και επιβάλοντας την κατάθεση εν γνώση σου ψευδών παραστατικών συνισταμένων κυρίως σε έκφραση απλής γνώμης χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο το οποίο να στηρίζει τη γνώμη τους αυτή, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ποινικών ευθυνών με την αποχή απο την διενέργεια αποιασδήποτε πράξης έρευνας που θα μπορούσε να παρέχει αντικειμενικά στοιχεία αφού αυτά θα αντιστρατεύονταν τς ψευδείς καταθέσεις που εν γνώσει σου έλαβες, χωρίς να ερευνήσεις απολύτως τίποτα άλλο επι μήνες και εξάλλου χωρίς να διαβιβάσεις αμελλητί τα στοιχεία στην Βουλή όπως όριζε το Σύνταγμα».

«Επιπλέον μεταξύ των εν λόγω μαρτύρων υπήρξε συντονισμός και υπαγόρευση στόχων ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη σύσταση προανακριτρικής επιτροπής ή και την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος όπως πχ στη διαβιβασθείς ΣΤΗΝ Βουλή δικογραφία κατά το σμήμα που αφούσε τον Δ Αβραμόπουλο…».

2) κατάχρηση εξουσίας κατά συναυτουργία σε βαθμό πλημμελήματος

3) παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση

4) ψευδής βεβαίωση κατ εξακολούθηση”

Να σημειωθεί ότι η κλήση έγινε στις 4 Μαρτίου ενώ πριν απο λίγες εβδομάδες η κυρία Τουλουπάκη υπέβαλλε γραπτώς τις εξηγήσεις της.

 

SHARE