Θεοδωράκης: Αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, χωρίς κομματικά φίλτρα

Πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, χωρίς κομματικά φίλτρα και αφορισμούς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς τον νομικό λαϊκισμό στελεχών της ΝΔ, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι θα πρέπει να συζητηθούν: Το πώς αποδίδεται ο όρος του βιασμού, το θέμα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και το θέμα της κατοχής και χρήσης εκρηκτικών, που σύμφωνα με την πρόταση νόμου μετατρέπεται σε πλημμέλημα. «Ο εμπρησμός της Μarfin είναι ένα έγκλημα που δεν έχει διερευνηθεί και αυτό είναι ντροπή για τη Δημοκρατία μας», τόνισε.

Επιπλέον, με αφορμή την αλλαγή της ποινικής δικονομίας, ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέφερε το θέμα της κατάργησης του νόμου Παρασκευόπουλου, ο οποίος, όπως είπε, έχει δημιουργήσει μόνο δεινά στο όνομα της αποσυμφόρησης των φυλακών.

Όσον αφορά την αυριανή δεύτερη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Βουλή αποδεικνύει πως η Ελλάδα έχει χάσει την επαφή της με τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. «Κανείς δεν ακούει τίποτα μέσα στη Βουλή. Όλα μπαίνουν στη μεζούρα του κομματικού υπολογισμού», υπογράμμισε και έφερε ως παραδείγματα την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως υποστήριξε, εκεί φαίνεται στην πράξη ο λαϊκισμός των κομμάτων.

Σε ερώτηση εάν συμφωνεί να δεσμευτούν τα κόμματα από τώρα ότι επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε ότι σημασία έχει να ακολουθούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες. Όταν φτάσει εκείνη η στιγμή, όλοι θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σε σχέση με τα πρόσωπα, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, εκτίμησε ότι ο κόσμος έχει αναγνωρίσει τον ευρωπαϊκό ρόλο που μπορεί να παίξει το Ποτάμι και τόνισε ότι η «φόρα» από τις ευρωεκλογές θα δώσει ώθηση στην αναμέτρηση των εθνικών εκλογών, ώστε να είναι το Ποτάμι στην επόμενη Βουλή «για να καθορίσουμε κάποια πράγματα προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος των κομμάτων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε, δε, για άλλη μία φορά, πως το Ποτάμι θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. «Το Ποτάμι θα παραμείνει μία ανόθευτη κεντρώα προοδευτική τολμηρή φωνή στη χώρα», σημείωσε και συμπλήρωσε πως οποιαδήποτε προεκλογική συνεργασία θα ήταν «προδοτική» απέναντι σε όσους το στηρίζουν.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη του Δημήτρη Τσιόδρα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε πως αυτό αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι το Ποτάμι είναι αστείρευτο και έχει κόσμο που αιμοδοτεί τα κόμματα εξουσίας. «Με τον Δημήτρη συνεργαστήκαμε αρκετά χρόνια και πολύ καλά, αλλά θεωρώ ότι η επιλογή του δεν είναι η σωστή, διότι πάει στη ΝΔ σε μια εποχή που η ΝΔ γέρνει επικίνδυνα δεξιά» σχολίασε.

SHARE