Θέμα «γκρίζων ζωνών» θέτει ο Ερντογάν – “Δεν είναι δικό σας το Αιγαίο…”

Θέμα για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο έθεσε ο Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή στα ναυπηγεία του Γκολτσούκ, για την τελετή αποκάλυψης του πρώτου υποβρυχίου Piri Reis (είναι πανομοιότυπα με τα ελληνικά γερμανικού σχεδιασμού τύπου 214).

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όσοι κάνουν σχέδια  να περιορίσουν την Τουρκία, που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, επικαλούμενοι νησιά και νησάκια που δεν τους ανήκουν, να ξέρουν ότι το πεδίο δεν είναι ελεύθερο».. Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς επαναφέρουν εμφατικά την τουρκική επινόηση «γκρίζων ζωνών» ενώ για πρώτη φορά ουσιαστικά η Ελλάδα σκιαγραφείται ως αντίπαλος της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα επιδιώκει επί μακρόν να κάνει την Τουρκία, να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη θάλασσα. Παρόμοιες προσπάθειες έχει κάνει και το Ισραήλ.

Αν εγκαταλείψουμε την διαδικασία που ξεκινήσαμε με την «Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και τη Λιβύη, θα περιοριστούμε στις ακτές μας και δεν θα μπορούμε να βγούμε ούτε στη ζώνη αλιείας».

«Κανείς δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στις δικές μας ακτές, ή να κλέψει τα οικονομικά μας συμφέροντα», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να αρχίσουμε συγκρούσεις με οποιονδήποτε χωρίς λόγο ή να στερήσουμε από κάποιον τα δικαιώματά του».

Αναφερόμενος μάλιστα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο που έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία με τη Λιβύη τόνισε ότι «όσοι στέκονται απέναντί μας δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς δικαίου και των νόμων αλλά ούτε και έλεος».

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη ότι «με τα έξι υποβρύχια που θα είναι έτοιμα έως το 2027, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε περιοχή δικαιοδοσίας μας, ειδικά στη Μεσόγειο».

Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είπε ότι η Τουρκία θα την αυξήσει εάν χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία αποκλείεται να οπισθοχωρήσει από τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Λιβύη.

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «η Τουρκία θα υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα».

SHARE