Θ. Σκυλακάκης: «Οχυρωμένη» η ελληνική οικονομία στις επιπτώσεις του κοροναϊού

Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο κοροναϊός στην ελληνική οικονομία ανέλυσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στην εκπομπή «Κοινωνίας Ώρα MEGA».

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο από την εξάπλωση του ιού στην Ιταλία, στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο κοροναϊός σε αυτήν.

«Είναι πολύ μικρή η επιπλέον δαπάνη για τον ιό αυτή τη στιγμή. Αλλά σε αυτό το φαινόμενο μπορεί να πας σε δύο δρόμους. Είτε να ελεγχθεί διεθνώς είτε να μην ελεγχθεί. Δεν υπάρχει μείζον αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής με όσα γνωρίζουμε και όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα» σημείωσε.

Χαρακτήρισε «οχυρωμένη» την ελληνική οικονομία, ενώ για την μεγαλύτερη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι του ιταλικού, υποστήριξε ότι «εμείς βρισκόμαστε σε μία φάση δυναμικής ανάκαμψης, και πάντα μια ανάκαμψη είναι πιο ευάλωτη από τη στασιμότητα».

Ακόμα, ο υφυπουργός επισήμανε ότι «κάθε φορά η κυβέρνηση θα λαμβάνει τα μέτρα που είναι αναγκαία. Προετοιμαζόμαστε. Αν υπάρχει βαριά εξέλιξη, αλλάζουν και οι κανόνες με τους οποίους κινούμαστε».

 Θα έχουμε υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα

«Θα έχουμε μια υπέρβαση, γιατί είχαμε καλύτερα -ασφαλιστικά κατά κύριο λόγο- έσοδα τον Δεκέμβριο, κάτι που θα έχει μία μεταφορά, καλύτερη προοπτική για το δημοσιονομικό σε ό,τι αφορά το 2020, μας δίνει λίγο δημοσιονομικό χώρο η πορεία του 2019», δήλωσε ο αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.

«Πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουμε επαρκή δημοσιονομικό χώρο φέτος για να κάνουμε μια ικανή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης καταρχήν. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο», ανάφερε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς πώς οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ απάντησε: «Σίγουρα θα έχουμε μια μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπου οι περσινές αντικειμενικές αξίες λίγο- πολύ ανταποκρίνονταν στις σημερινές εμπορικές. Όπου δεν έχει υπάρξει κάποια βίαιη αύξηση των τιμών των ακινήτων, θα τη δουν οι πολίτες που έχουν ακίνητα εκεί ως μείωση. Εκεί που υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στην αξία των ακινήτων, δηλαδή οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγαλύτερη περιουσία, που προκύπτει από την πραγματική αξία και εκεί όπου οι αντικειμενικές δεν είχαν σχέση με την εμπορική αξία –π.χ. σε πολλές παραθεριστικές περιοχές η πραγματική και αντικειμενική δεν είχαν καμία σχέση […] βάζουμε τις σωστές αξίες και λίγο πιο κάτω από τις εμπορικές, δεν μπορεί οι αντικειμενικές να είναι διαφορετικές. Από εκεί και πέρα θα έχουμε μια μείωση του ΕΝΦΙΑ -μπορεί να είναι και γενναία θα δούμε, θα κάνουμε την άσκηση μέχρι τον Μάιο- και τα πράγματα θα ισορροπήσουν. Δε θα υπάρξει στο σύνολο κάποιο μεγάλο δημοσιονομικό όφελος από αυτή την αύξηση, θα υπάρξει ένας εξορθολογισμός και μία αποκατάσταση πολύ μεγάλων αδικιών».

Σχετικά με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού διευκρίνισε: «Μια λογική αύξηση στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει και η δική μας κυβέρνηση ως αντιπολίτευση δεσμεύτηκε γι’ αυτό. Ο ρυθμός της αύξησης αυτής πρέπει να είναι λογικός και να προηγηθεί πρώτα μία συζήτηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».

SHARE