Τέξας: Χωρίς ρεύμα τρεις ημέρες -Το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην αμερικανική ιστορία

Εκατομμύρια Τεξανοί ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τρίτη ημέρα, καθώς η καταιγίδα που έφερε χιόνι και πάγο στην περιοχή έπληξε την ενεργειακή υποδομή της πολιτεία.

Εκτιμάται ότι 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παραγωγής πετρελαίου παρέμειναν εκτός. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, άνθρακα, ανανεώσιμες πηγές και άλλες πηγές επηρεάστηκε καθώς οι καταναλωτές αύξησαν την κατανάλωση εν μέσω ψυχρών θερμοκρασιών.

Για «το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην αμερικανική ιστορία» έκανε λόγο  το πρακτορείο Βloomberg, καθώς η ταλαιπωρία πέντε εκατ. νοικοκυριών στο Τέξας παρατείνεται.

Καθώς οι ελλείψεις ρεύματος, θέρμανσης και νερού φέρνουν τους κατοίκους στα όριά τους («δεν ήμασταν έτοιμοι για αυτό», έγραψε κάτοικος της πολιτείας δημοσιεύοντας φωτογραφία σταλακτιτών πάγου που κρέμονταν από τον ανεμιστήρα οροφής του σπιτιού του), ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, ξεκίνησε καμπάνια παραπληροφόρησης, αποδίδοντας την ευθύνη στις ανεμογεννήτριες που δεν λειτούργησαν λόγω του κρύου.

Στην πραγματικότητα, το Τέξας έχασε 16 GW ισχύος από ανεμογεννήτριες που πάγωσαν και διπλάσια (30 GW) από σωλήνες φυσικού αερίου που επίσης έχουν παγώσει και δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αέριο τις θερμικές μονάδες της πολιτείας. Εκτός παραγωγής βρίσκονται επίσης μονάδες άνθρακα, καθώς και πυρηνικά εργοστάσια. Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής στο Τέξας, την πρωτεύουσα των αμερικανικών υδρογονανθράκων, γίνεται από θερμικές μονάδες, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται ισόποσα μεταξύ πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών.

Το επιτελικό κράτος των ΗΠΑ θάφτηκε στο χιόνι…20 νεκροί, 3,5 εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

SHARE