Τέλος η απεργία στα διαγνωστικά! – Κανονικά εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι

Αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαστηριακοί γιατροί και οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον υπουργό Υγείας στο Υπουργείο Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων μετά τη σύσκεψη υπό την προεδρία του Γιώργου Πατούλη, προέδρου του ΙΣΑ, αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, με το σκεπτικό να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Ο Γιώργος Πατούλης ως πρόεδρος του ΙΣΑ είχε δηλώσει προς τα διαγνωστικά να συνεχιστούν οι εξετάσεις χωρίς την αυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων μέχρι τις εκλογές.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από τον Ανδρέα Ξανθό στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων, με στόχο να γεφυρώσει τις διάφορες και να εκτονώσει την κατάσταση, περιλαμβάνει:

1.Την προσαύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.

4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός , για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

SHARE