Τελεσίγραφο Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας σε Μαδούρο: Εκλογές σε 8 ημέρες ή αναγνωρίζουμε τον Γκουαϊδό

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης (μέσω twitter) ανακοίνωσαν σήμερα, σχεδόν ταυτόχρονα, ότι θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα στις επόμενες 8 ημέρες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε διάγγελμά του, είπε ο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο, τονίζοντας ότι και ο ίδιος θα το πράξει αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκηρύξει “δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς” εκλογές “μέσα σε 8 ημέρες”.

Την ίδια ανακοίνωση έκανε αμέσως και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν, το βράδυ της Παρασκευής, να συμφωνήσουν για να εκδώσουν μια νέα “κοινή διακήρυξη” για τη Βενεζουέλα, με την οποία θα ζητούσαν τη διεξαγωγή εκλογών, απειλώντας να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο. Η Ισπανία αλλά και άλλες χώρες έκριναν ότι το κείμενο που προτάθηκε ήταν “πολύ αδύναμο στη διατύπωσή του”.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ενώπιον πλήθους διαδηλωτών.

Η Ρωσία έχει εκφράσει τη στήριξή της στον Μαδούρο ενώ η Κίνα καταγγέλει τις “εξωτερικές παρεμβάσεις” στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

 

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο έτοιμος να συνομιλήσει με τον Χουάν Γκουαϊδό – Επιμένουν οι ΗΠΑ

SHARE