Ταραχή στην Αθήνα από τις δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν για όνομα στα Σκόπια σε 2 εβδομάδες

 

Δεν άρεσαν σε Αθήνα και Σκόπια  οι «υπεραισιόδοξες» δηλώσεις του επιτρόπου της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν περί συμφωνίας στο ονοματολογικό, εντός δύο εβδομάδων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε: «Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της “Μακεδονίας” και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει (σ.σ. με το θέμα του ονόματος). Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών (σ.σ. Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ). Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί και μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που περιμένω είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι είμαστε σίγουροι πως αν έχουμε λύσει το θέμα του ονόματος μέχρι τότε, θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ξέρετε ότι η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες».

Στο μεταξύ, τη σύσταση άτυπης ομάδας εργασίας που θα συμβάλει τόσο στην
ένταξη του ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου.

Λύση για το όνομα των Σκοπίων τις επόμενες δύο εβδομάδες βλέπει ο Επίτροπος Χαν

SHARE