Τα συγχαρητήρια της Δύσης στον Α. Τσίπρα για τις “Πρέσπες”

UPD: Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή ήταν άμεση, με κορυφαίους  Ευρωπαίους αλλά και από άλλες χώρες πολιτικούς, να χαιρετίζουν την απόφαση. Μετά και την ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, «το ακατόρθωτο επετεύχθη», ανέφεραν.

Η Α.Μέρκελ χαιρέτισε την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

ΗΠΑ…

09s9pompeo_mike-thumb-large-thumb-large

Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έδειξε «όραμα, θάρρος και επιμονή» στην προσπάθειά της να βρει λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, χαιρετίζοντς την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτηρίζει την επικύρωση της συμφωνίας ως ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

—Συγχαρητήριο μήνυμα για την επικύρωση της Συμφωνίας  έστειλε και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

«Συγχαρητήρια στους ηγέτες της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της “Μακεδονίας”, Ζόραν Ζάεφ, για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα, που θα προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στα Βαλκάνια».

Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ…

Συγχαρητήριο μήνυμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στην ελληνική κυβέρνηση για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε μέσω του Τwitter η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. «Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή με τη θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγχαρητήρια στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας και στην ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε.

ΙΣΡΑΗΛ…

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ υιοθετεί το «Βόρεια Μακεδονία». Στον ιστότοπο του ισραηλινού ΥΠΕΞ, η ονομασία της γειτονικής χώρας άλλαξε από «Macedonia» σε «North Macedonia». Η χώρα καταχωρήθηκε υπό το γράμμα «N» από το «North Macedonia».

Κοινή δήλωση Γιούνκερ, Μογκερίνι και του Επιτρόπου Χαν για τις Πρέσπες

Tην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, από τη Βουλή των Ελλήνων, χαιρετίζουν με κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία , δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».

Τουσκ: Μπράβο Zoran και Αλέξη

Τα συγχαρητήριά του στην ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε, στα ελληνικά και στα αγγλικά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, με αφορμή το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο!
Πετύχατε το ακατόρθωτο», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Τουσk και μάλιστα στα ελληνικά.

Μοσκοβισί: Σημαντικό βήμα η Συμφωνία των Πρεσπών για τη σταθερότητα σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη

Ως ένα σημαντικό βήμα για τη σταθερότητα σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
«Καλως ορίζω την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο μόλις έγινε, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας , τη γύρω περιοχή και την Ευρώπη», ανέφερε.

 Γενς Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής

Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι θα συμβάλει σημαντικά στην σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής.
«Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής.
Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη, η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ως “καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη” περιγράφει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως λέει, αποτελεί “και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική”, ενώ “είναι μια νίκη για την διπλωματία”.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μάας: “Είναι μια καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη. Η Ελληνική Βουλή ενέκρινε σήμερα την Συμφωνία των Πρεσπών για την διευθέτηση της διαμάχης για το ονοματολογικό, αφού ήδη πριν από δύο εβδομάδες την είχε εγκρίνει η Βουλή στα Σκόπια. Καλωσορίζω αυτές τις δημοκρατικές αποφάσεις. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (“Republik Nordmazedonien”) στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Βόρεια Μακεδονία σε αυτόν τον δρόμο. Αυτή η διαδικασία κόστισε πολύ ιδρώτα και κάποιο δάκρυ. Οι υπεύθυνοι στην Αθήνα και στα Σκόπια, πρώτα από όλους ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζάεφ, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να επιλύσουν επιτέλους την διαμάχη για το ονοματολογικό. Η Συμφωνία αποτελεί και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική. Και είναι μια νίκη για την διπλωματία”.

Ο Μ. Νίμιτς χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

 Με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείου του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, ο προσωπικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. «Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας για αυτό το οραματιστικό βήμα. Αυτή η ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο γειτόνων ανοίγει την πόρτα σε μια νέα σχέση μεταξύ τους και αναγγέλλει μια νέα εποχή για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία και επαναβεβαιώνω τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν με τα δύο μέρη».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Θαρραλέα αλλά και εποικοδομητική χαρακτηρίζει τη σημερινή ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ. Με γραπτή δήλωσή του, που απέστειλε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιάγκλαντ καλωσορίζει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία υπόσχεται να φέρει τέλος σε μια 27-χρονη διαμάχη επί του ονόματος της βορείου γείτονος της Ελλάδας.

Η ψήφος έγκρισης του ονόματος “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” είναι και θαρραλέα και εποικοδομητική, είπε ο ΓΓ του ΣτΕ. “Ελπίζω ότι θα συμβάλλει σε μεγαλύτερη σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή. Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την προσήλωση και την αποφασιστικότητά του για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος.

Ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την υπερψήφιση, από το ελληνικό κοινοβούλιο, της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι “θα ενισχύει την ειρήνη και την ασφάλεια” στα Βαλκάνια.

Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών “θα ενισχύσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες συμφιλίωσης στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν”, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ “συγχαίρει την Ελλάδα για την επικύρωση” της Συμφωνίας την οποία διαπραγματεύτηκαν οι δύο χώρες με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του, Μάθιου Νίμιτς.

 

SHARE