Τα “μαζεύει” η Τουρκία -Πλοία στις βάσεις τους – Άρθρο “Σαμπάχ” για ρόλο Μέρκελ- “Κατέβηκε” ανάρτηση της πρεσβείας στις ΗΠΑ για έρευνες Oruc Reis

Αλλαγή στάσης φαίνεται ότι αποφάσισε η Τουρκία στο Αιγαίο, παρά τη δημόσια προκλητική ρητορική που χρησιμοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετακινήθηκαν κάποιες μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προς τις βάσεις τους, αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας παραμένει το Oruc Reis, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον κατέβασε το twitter που μιλούσε για την έναρξη σεισμικών ερευνών και η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ αναφέρει ότι  “σε μικρή παύση οδηγείται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Προς ώρας οι δραστηριότητες της χώρας σε σχέση με την έρευνα και εξώριξη υποθαλλάσσιων κοιτασμάτων ενδέχεται να μεταφερθεί σε μη αμφισβητούμενες περιοχές”. Προφανώς η αναφορά έχει να κάνει με τη πρόσφατη NAVTEX της Τουρκίας, που αφορούσε και στην ελληνική υφαλοκρυπίδα.

Στο εν λόγω άρθρο που υπογράφεται απο τον Burhanettin Duran, γνωστό «απολογητή» του Ερντογάν και γνήσιο οπαδό του λεγόμενου πολιτικού Ισλάμ, η προσωρινή ανάπαυλα και αποκλιμάκωση της έντασης, «δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη». Αποδίδεται μάλιστα, στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της γερμανίδας πρωθυπουργού, Αγκελα Μέρκελ, στις οποίες οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα δώσουν χρόνο, «ώστε να αντιληφθεί πως έχουν τα πράγματα» η κα Μέρκελ.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, ο φόβος του πολέμου εκδηλώθηκε την Τρίτη, καθώς ελληνικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη βρέθηκαν αντιμέτωπα στη θάλασσα, ωστόσο «τώρα είναι ώρα για ένα σύντομο διάλλειμα. Η καγκελάριος δε, έχοντας αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, άσκησε τηλεφωνική διπλωματία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Τουρκίας, βοηθώντας στην αποκλιμάκωση, καθώς είναι υπέρ της εύρεσης «λύσης μέσω διαλόγου».

Εν συνεχεία, στο άρθρο,  εξαπολύεται επίθεση κατά της Γαλλίας. Πιο αναλυτικά:

«Αντίθετα, η Γαλλία, της οποίας η επιρροή στη Λιβύη έχει υπονομευθεί από τις επαναλαμβανόμενες ήττες του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, είναι μαζί με την Ελλάδα και ελπίζει να κάνει την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

H Τουρκία θα υποστηρίξει το ζήτημα των αποθεματικών Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, έστω κι αν επιβληθούν κυρώσεις.

Το Παρίσι όχι μόνο παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας στη Λιβύη, εις βάρος των συμφερόντων της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, αλλά επιπλέον τροφοδοτεί τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Μέρκελ, που σε αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο, ηγείται της Ευρώπης με υπεύθυνο τρόπο, ελπίζει να αναθερμάνει τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύεται να αποτρέψει την ανάθεση της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία και σε άλλους παίκτες, η Γερμανίδα Καγκελάριος τονίζει τη σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης. Και άλλα μέλη της ΕΕ αντιτίθενται επιπροσθέτως στην πίεση του Μακρόν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Δεν έχουν κανένα συμφέρον να επιτρέψουν στη Γαλλία να τα χρησιμοποιήσει στον αγώνα της ενάντια στην Τουρκία όσον αφορά τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία «κατέβασε» ανάρτηση της πρεσβείας στις ΗΠΑ για έρευνες του Oruc Reis

Η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ερντογάν: Βγείτε στο πεδίο ή αρχίστε διαπραγματεύσεις

Λίγο νωρίτερα, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδόθηκε σε νέο σόου, εξαπολύοντας απειλές προς πάσα κατεύθυνση.

«Ή βγείτε στο πεδίο ή αν δεν έχετε τέτοιον σκοπό, αρχίστε το συντομότερο διαπραγματεύσεις» διεμήνυσε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος, στη θάλασσα, στους φυσικούς πόρους κανενός, όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τις τελευταίες ημέρες «οι χώρες που κάνουν θόρυβο, ξέρουμε ότι ο σκοπός τους δεν είναι η Αγία Σοφία ή η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά η ύπαρξη του τουρκικού λαού και των μουσουλμάνων σε αυτή την γεωγραφία».

«Όσοι έχουν ρητορική και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν συνάδει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και με την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα, αν λαμβάνεται υπόψη το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις», διεμήνυσε.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Άγκυρα απογοήτευσε όσους περίμεναν να υποκύψει, λέγοντας ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και των φίλων της σε γη, θάλασσα και αέρα.

 

 

SHARE