Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ – ΣΟΥΛΤΣ: ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ

 

ImageHandler (1)

[UPD] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΣΟΥΛΤΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣΚ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ – Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος, ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, στη σωστή κατεύθυνση για βιώσιμη λύση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο δυνατό να βρεθεί μια κοινή συμφωνία, μια συμβιβαστική λύση για το κοινό μας μέλλον. Σεβόμαστε την εντολή του ελληνικού λαού και τους κανόνες της ΕΕ, θέλουμε να διορθώσουμε αυτό το πλαίσιο και όχι να το διαλύσουμε, είπε.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι καλοδεχούμενος στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς ο οποίος πρόσθεσε πως όσοι Έλληνες έβγαλαν χρήματα έξω από τη χώρα θα πρέπει συνεισφέρουν στη λύση του προβλήματος. Ο κ. Σουλτς τόνισε ακόμη πως η συνάντηση με τον Α. Τσίπρα ήταν εποικοδμητική και ότι γίνεται διάλογος για την εξεύρεση λύσεων στο ελληνικό ζήτημα.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ – ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δεσμεύτηκε να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών, στις συνομιλίες που είχε με τον Α. Τσίπρα σήμερα, ενώ δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα» και στη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος.

Παραμένουν ωστόσο όπως διαμήνυσε ο κ. Γιούνκερ στον έλληνα Πρωθυπουργό διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Στο ίδιο πλαίσιο, είπε στον κ. Τσίπρα πως αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία.

Οι θέσεις του Α. Τσίπρα

Ο έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της κομισιόν αναφέρθηκε καταρχήν στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018.

Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει:

•    Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι όπως: την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

•    Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο. Μία παγίδας ύφεσης και δημόσιου χρέους και συνθλίβουν την ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα.
Χαρακτηριστικά  ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Τσίπρας και Γιούνκερ χέρι – χέρι στις Βρυξέλλες

ImageHandler

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έτυχε εμφανώς θερμής υποδοχής από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με τον οποίο αποχώρησαν μαζί χέρι με χέρι για τις συνομιλίες τους, αφού προηγουμένως αντάλλαξαν ασπασμό μπροστά στις κάμερες.

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε νωρίτερα και η συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τον Μ. Ντράγκι.

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις, σχολιάζει το Ρόιτερς, ενδέχεται πάντως να είναι λιγότερο αρμονικές από την διασκεδαστική εικόνα της άφιξης. Ο συντηρητικός πρόεδρος της Κομισιόν είχε προειδοποιήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους κατά της επιλογής του αριστερού Τσίπρα και του σχεδίου του για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, το οποίο επέφερε τη λιτότητα.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας επιμένει στο αίτημά του για αλλαγή της τακτικής των Βρυξελλών.

Ο Α. Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Τρόπους προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μετά τη λήξη της παράτασης του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου, χωρίς να αναγκαστεί να ζητήσει μια τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, αναζητεί η κυβέρνηση.

Οι δύο σημερινές συναντήσεις, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ και την ίδια ώρα του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι κρίσιμες για τις ελληνικές επιδιώξεις. Το τρίτο κρίσιμο ραντεβού της ημέρας έχει προγραμματιστεί για τις 4:00 το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων με τον Φρανσουά Ολάντ να υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αύριο Πέμπτη ο Γ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στο Βερολίνο για την πρώτη κρίσιμη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί μια συμφωνία – «γέφυρα» 60 ημερών -μέχρι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους- προκειμένου να καλύψεις τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και το κενό που αφήνουν πίσω τους τα 7,2 δισ. που λόγω της αδυναμίας κλεισίματος της αξιολόγησης εντός του 2014, δεν εισέρρευσαν ποτέ στα κρατικά ταμεία.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, αναφέρουν πως η ΕΚΤ είναι αρνητική στο αίτημα για επιπλέον έντοκα 10 δισ. ευρώ, πέραν των 15 δισ. που είναι το όριο και τα οποία έχουν ήδη αντληθεί.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΣΙΠΡΑ – ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

varoufakis_tsipras

Μία από τις κρισιμότερες ημέρες για την πορεία της διαπραγμάτευσης όσον αφορά το ελληνικό χρέος και τη νέα συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με τους πιστωτές και εταίρους της στην ευρωζώνη, ξημερώνει αύριο.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το αυριανό ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στις 10:30 στις Βρυξέλλες.

Δεν αποκλείεται στο εν λόγω ραντεβού να «κλειδώσει» η πολιτική συμφωνία για το χρόνο που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ετοιμάσει την πρότασή της.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε σήμερα σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι σέβεται τη δημοκρατική βούληση του ελληνικού λαού, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι μια εκλογική νίκη δεν πρόκειται να αλλάξει τον σχεδιασμό της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη στήριξη του οποίου η Ελλάδα στηρίζει πολλά, για τη “μάχη” που θα δώσει με το Βερολίνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται σε ένα μαραθώνιο επαφών στην Ευρώπη, σε αναζήτηση συμμάχων στη δύσκολη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σήμερα συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί σε «κοινό μέτωπο» με την Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για την απαραίτητη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΙ ΝΤΡΑΓΚΙ ΘΑ ΔΕΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Διαρκείς επαφές με τους τους ευρωπαίους ομολόγους του έχει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο τα δύο κρισιμότερα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διήμερο σε Φρανκφούρτη και Βερολίνο.

Ο Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί αύριο με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα  απορρίπτει την πρόταση του Έλληνα υπ. Οικονομικών για ανταλλαγή χρέους.

Την Πέμπτη ο Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομολόγό του Βόλφανγκ Σόιμπλε, συνάντηση η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και θα κρίνει την πορεία της ελληνικής προσπάθειας.

Ο Σόιμπλε τηρεί μια άκρως σκληρή στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα, όπως είναι η διαγραφή του χρέους, η κατάργηση της τρόικας και η όποια αλλαγή των όρων στις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με τους πιστωτές της.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι οι συμφωνίες της Ελλάδας έγιναν νόμιμα και πρέπει να τηρηθούν.