Τα ανοιξιάτικα σχέδια της κυβέρνησης – Από το Eurogrup στο Βουκουρέστι στην εαρινή σύνοδο στην Ουάσιγκτον – Λεφτά υπάρχουν να εξοφληθεί το ΔΝΤ

 

Θετικό “σινιάλο” των θεσμών για την επιστροφή των 970 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της Παρασκευής στο Βουκουρέστι και εφόσον επαληθευτεί,  η κυβέρνηση πάει με ανεβασμένη ψυχολογία στο επόμενο κρίσιμο “ραντεβού” που θα έχει στην Ουάσινγκτον με το ΔΝΤ.

Στη εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τις 12 έως τις 14 Απριλίου αναμένεται να εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για την πρόωρη εξόφληση μέρους ή του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό.

Τα ελληνικά σχέδια θα αναπτύξει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση που θα έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο διάστημα που απομένει η κυβέρνηση εξετάζει να κινήσει και επίσημα τις διαδικασίες πρόωρης αποπληρωμής.

Αυτό που δεν έχει ακόμα “κλειδώσει” είναι αν το αίτημα της Αθήνας θα αφορά το σύνολο των δανείων που οφείλει η Ελλάδα στο Ταμείο και ανέρχονται σε 9,5 δισ. ευρώ ή μόνο τις ακριβές δόσεις του 2019 και του 2020 που περιορίζονται σε 3,8 δισ. ευρώ.

Tο Bloomberg

Τα σχέδια της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί σύντομα να ευοδωθούν, δίνοντας την ευκαιρία στη δοκιμαζόμενη από το χρέος χώρα να ισχυριστεί ότι έκανε άλλο ένα βήμα προς την οικονομική ομαλότητα, μεταδίδει το Bloomberg.

Η εξόφληση θα γίνει με τα λεφτά από τα ANFA’s, τα χρήματα από το «μαξιλάρι διαθεσίμων» και τα λεφτά που έχει συγκεντρώσει η χώρα από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνεται η τρίτη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, πιθανότατα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s  στις 26 Απριλίου.

Η ελληνική πλευρά περιμένει πρώτα  την έγκριση για τα 970 εκατ. ευρώ από το Eurogroup και εν συνεχεία το “πράσινο φως” από τον ESM, που είναι αναγκαίο για να προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση των δανείων και να διακόψει τη “στενή” σχέση με το ΔΝΤ που θα περιοριστεί στη σύνταξη των εκθέσεων.

Η πλήρης εξόφληση πάντως  σκοντάφτει στην άρνηση της Γερμανίας η οποία δεν θέλει να δεί το ταμείο εκτος του ελληνικού προγράμματος καθώς θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει ως ελεγκτής της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ αναβάλλεται για τις 6 Μαΐου η προγραμματισμένη κάθοδος των τεσσάρων επικεφαλής των θεσμών στην πρωτεύουσα για την επίσημη εκκίνηση της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι Κοστέλο, Τζιαμαρόλι, Ντρούντι και Ντόλμαν θα έρθουν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές στην Αθήνα αφήνοντας στα τεχνικά κλιμάκια την προεργασία των θεμάτων- προαπαιτουμένων που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση εκείνη την περίοδο σε ανώτερο επίπεδο.

Η ακύρωση της επίσκεψης έγινε με ελληνική πρωτοβουλία, ενώ συμφώνησαν αμέσως οι Ευρωπαίοι εταίροι μετά τις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση στα “ακανθώδη” θέματα του νέου νόμου Κατσέλη, προσεγγίζοντας τις θέσεις των δανειστών. Έπειτα από αυτό ήρθαν οι τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα βρίσκεται μια… ανάσα από τα 970 εκατ.

Οι θεσμοί έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την έκθεση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα διαβιβαστεί στην υπουργική σύνοδο της Παρασκευής και αναμένεται να είναι θετική για την Ελλάδα.

 

SHARE