Tι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για το Eurogroup

Η αδυναμία λήψης απόφασης για την Ελλάδα στην μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες κυριαρχεί στον σημερινό διεθνή Τύπο. Η Ελλάδα έκανε όσα υποσχέθηκε-Η Ευρώπη αποτυγχάνει αναφέρει ο γερμανικός τύπος.

Βloomberg: Η ΕΕ σκόνταψε στην μείωση του χρέους

«Η ΕΕ σκόνταψε στην μείωση του χρέους έπειτα από σύγκρουση με το ΔΝΤ», είναι… ο τίτλος του πρακτορείο Bloomberg. Οπως επισημαίνει το δίκτυο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο για μείωση του ελληνικού χρέους μετά από διαμάχη με το ΔΝΤ για το πώς θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα η πληγείσα από την ύφεση οικονομία της χώρας. «Ενώ υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι έχει υπάρξει συμφωνία, οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα», συμπληρώνει το Bloomberg.

BBC: Oι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης δεν βρήκαν λύση για την Ελλάδα

«Απέτυχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα», αναφέρει το BBC. «Επειτα από σχεδόν 12 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι σημείωσε κάποια πρόοδο στο πακέτο των μέτρων για την μείωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη τεχνική επεξεργασία κάποιων στοιχείων», προσθέτει το δίκτυο, ενώ αναφέρθηκε και στις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των υπουργών για τον τρόπο που θα καταστήσουν το χρέος της Ελλαδας βιώσιμο.

Wall Street Journal: Χωρίς λύση το Eurogroup

Η αμερικανική Wall Street Journal γράφει ότι η 12ωρη σχεδόν συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε χωρίς λύση για τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες ήταν εξαιρετικά πολύπλοκες που θα χρειαστεί εκ νέου συνάντηση το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να καταλήξουν σε μία τελική συμφωνία. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, κάποιοι εκ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση είπαν ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας έχουν περιορίσει τις διαφορές τους σχετικά με την μείωση του ελληνικού χρέους.

FT: Η Ευρωζώνη καθυστερεί την βοήθεια προς την Ελλάδα

«Η Ευρωζώνη καθυστερεί την βοήθεια προς την Ελλάδα», γράφουν οι Financial Times. Αναφερόμενοι στην συνεδρίαση του Eurogroup, τονιζουν ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ανέβαλλαν ξανά την εκταμίευση της υπερ-δόσης των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετά την αποτυχία να ξεπεράσουν τις διαφωνίες για το πόσο γρήγορα μπορεί να να μειωθεί το χρέος της Αθήνας. Οπως επισημαίνουν οι FT, έπειτα από σχεδόν 12 ώρες διεξοδικών συνομιλιών που διήρκησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα για να διευθετήσουν οριστικά τις διαφορές τους με το ΔΝΤ. Οι FT τονίζουν ότι η αναβολή αυτή δείχνει την έλλειψη πολιτικά αποδεκτών απόψεων που αντιμετωπίζουν οι υπουργοί στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν σε βιώσιμο επίπεδο το ελληνικό χρέος χωρίς να να απαξιώνουν τα δάνειά τους.

Sueddeutsche Zeitung: Ναυάγιο το χθεσινό Eurogroup

Για «ναυάγιο» στο χθεσινό Eurogroup έκανε λόγο η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να βρουν μία λύση για την Ελλάδα.

Γερμανικός τύπος: Η Ελλάδα έκανε όσα υποσχέθηκε-Η Ευρώπη αποτυγχάνει (DW)

Οι διαπραγματεύσεις του Eurogroup και το γεγονός ότι δεν στάθηκε δυνατόν να ληφθεί μια απόφαση είναι στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.

«Οι υπουργοί Οικονομικών αποτυγχάνουν στις συνομιλίες τους για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το ρεπορτάζ του το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα και σημειώνει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει περισσότερο για τα δισ. που χρειάζεται άμεσα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό».

«Προφανώς οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν επειδή μερικές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν στο εσωτερικό για τις δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους ακριβή στοιχεία ώστε να μπορέσουν τα παρουσιαστούν ενώπιον των κυβερνήσεών τους και των κοινοβουλίων τους», συνεχίζει το περιοδικό.

Ραντεβού τη Δευτέρα

Η γερμανική έκδοση των Financial Times γράφει: «Το Eurogroup απέτυχε στη βοήθεια του προς την Ελλάδα» και επισημαίνει: «Στη σύντομη ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται ότι πρέπει να διευθετηθούν τεχνικές λεπτομέρειες. Τα πρόσωπα όμως των πολύ κουρασμένων υπουργών μιλούν πάντως μια άλλη γλώσσα, προφανώς ότι υπήρξαν και πάλι έντονες διαφωνίες. Η συνεδρίαση διεκόπη πολλές φορές αλλά και κατ΄ ιδίαν διαβουλεύσεις δεν προσέφεραν πολλά. Το κύριο πρόβλημα ήταν αυτό που γνωρίζαμε και από την προηγούμενη εβδομάδα: πώς μπορεί να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, το οποίο εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης είναι πολύ υψηλότερο από ότι όταν αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο».

Μακρά νύχτα χωρίς αποτελέσματα

Η Zeit αναφέρει και αυτή στον τίτλο της πως οι «Δανειστές απέτυχαν να συμφωνήσουν» και υπογραμμίζει: «Οι δανειστές προφανώς θέλουν να δώσουν τα χρήματα στη χώρα τη βοήθεια των τουλάχιστον 31,5 δισ. ευρώ που τόσο πολύ χρειάζεται. ‘Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Ελλάδα να πάει την επόμενη δόση’ τόνισε ο Γιούνκερ αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν. ‘Η Ελλάδα έκανε όσα υποσχέθηκε, τώρα είναι σειρά μας να απαντήσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. «Το Eurogroup αποτυγχάνει εκ νέου: καμία βοήθεια για την Αθήνα». «Ήταν μια θερμή νύχτα. Ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τόνισαν ότι η Αθήνα έκανε ότι της ζήτησαν. Χρήματα προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Δευτέρα».

Τέλος, η Τageszeitung του Βερολίνου σημειώνει: «Η μόνη συμφωνία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων ήταν σχετικά με την πρόταση του Σόιμπλε για έναν βελτιωμένο ελεγκτικό μηχανισμό. Μέσω αυτού του μηχανισμού θα διασφαλίζεται ότι στο μέλλον ‘βήμα-βήμα’ θα υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις’. Ο Σόιμπλε με την υποστήριξη της Αυστριακής συναδέλφου του Μαρία Φέκτερ τάχθηκε υπέρ ενός πιο αυστηρού ελέγχου της κυβέρνησης στην Αθήνα».

 

 

 

 

SHARE