Αύξηση κατώτατου μισθού των 586 ευρώ – Στην αγορά ο 1 στους 3 παίρνει 327 καθαρά!

 

Οι κυβερνώντες, μη εξαιρουμένων των παλαιών, ζουν σε γυάλα, όπως τα χρυσόψαρα. Καμία επαφή δεν έχουν με την πραγματικότητα της αγοράς.

Για παράδειγμα, συζητούν – και μάλλον θα το κάνουν – αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 586 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση; Κανένας!

Όμως, στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και τα 586 ευρώ αποτελούν «όνειρο» για έναν στους τρεις εργαζομένους, δεδομένου ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο ένας στους τρεις μισθωτούς απασχολείται  με μερική απασχόληση και μισθό-βοήθημα κάτω από το όριο της φτώχειας στη ζώνη των 327 ευρώ (καθαρά), χαμηλότερα ακόμα και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ)!

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι σήμερα, το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στην αγορά. Και αν δεν αποφευχθεί η νέα μείωση των συντάξεων από το 2019 και ακολουθήσει η μείωση του αφορολογήτου από το 2020, οι συνθήκες φτώχειας αναμένεται να επιδεινωθούν δραματικά.

SHARE