ΣΥΡΙΖΑ: Στο Eurogroup να απαιτήσουμε μείωση πλεονασμάτων- Όχι πλειστηριασμοί στις 1 Μαίου

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, στην ελληνική οικονομία, οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το προσφυγικό, ήταν  τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου και αποφασίστηκε να αναστείλουν όλες τις προσυνεδριακές διαδικασίες και τις δημόσιες εκδηλώσεις του Κόμματος μέχρι το Πάσχα.

Όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν τη σημασία οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών και υπογραμμίζουν ότι η κρίση αυτή αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία της ύπαρξης και στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. «Το Δημόσιο Σύστημα σχεδιάζει, κατευθύνει και υλοποιεί το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και για αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό», αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι ήδη η ανάπτυξη στην Ελλάδα παρουσιάζει επιβράδυνση και επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει στο Eurogroup της 16 Μαρτίου, να ασκήσει πίεση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «ώστε να πάψει η Ευρώπη να παρακολουθεί αδρανής τις εξελίξεις και να προχωρήσει σε γενναία μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, καθώς και ελάφρυνσης των δημοσιονομικών υποχρεώσεων». «Σε αυτές τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, με τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι ακόμα άγνωστες, αλλά σε κάθε περίπτωση πολύ σοβαρές, η διεκδίκηση για άμεση μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να είναι αυτονόητη για την κυβέρνηση», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τονίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναστείλει αμέσως τον σχεδιασμό για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαϊου, να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων και να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Για το προσφυγικό

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ εξέτασε, επίσης, τις εξελίξεις γύρω από τη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Σημειώνεται ότι, με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις, είναι αδιανόητο να απουσιάσει η Ελλάδα από τη Σύνοδο που θα γίνει στις 17 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει τη συμμετοχή της χώρας μας. Παράλληλα, εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τη διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο. «Καμία πρόκληση δεν μπορεί να μένει αναπάντητη. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας βρίσκει ολόκληρο τον ελληνικό λαό ενωμένο».

 

SHARE