Συρία – Λιβύη συζήτησαν τηλεφωνικά Μέρκελ-Ερντογάν – Νέες απειλές Τουρκίας για τον Χαφτάρ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ. Αντικείμενο της συνομιλίας τους οι εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, σύμφωνα με το Sigmalive.

Την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε προαναγγείλει νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επιζητεί να περάσει το μήνυμα ότι αν δεν σταματήσει ο στρατάρχης Χαφτάρ να πολιορκεί την Τρίπολη, η σύνοδος στο Βερολίνο στα τέλη Ιανουαρίου πρέπει να ακυρωθεί.

«Συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στον Χαφτάρ μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Υπάρχει μία διαδικασία μέσω των ΗΕ. Τον Ιανουάριο γίνεται σύνοδος στη Γερμανία. Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις του Χαφτάρ δεν έχει νόημα να συναντηθούμε στο Βερολίνο, δεν έχει νόημα να γίνει η σύνοδος», είχε πει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι «στην πράξη, η Αίγυπτος είναι πραγματικά ικανοποιημένημε τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία που επετεύχθη με τη Λιβύη, όπως δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι».

«Η θαλάσσια δικαιοδοσία τους επεκτάθηκε» υποστήριξε.  Είπε ακόμα ότι το Κάιρο «γνωρίζει το γεγονός ότι χωρίς την Τουρκία δεν υπάρχει περιφερειακό σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στη Λιβύη οι πρώτοι μισθοφόροι του Ερντογάν

Στο μεταξύ, στη Λιβύη βρίσκονται ήδη οι 300 πρώτοι πιστοί στον Ερντογάν Σύροι μαχητές/ μισθοφόροι για να αγωνιστούν στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου, ακόμη 1.000 Σύροι μαχητές βρίσκονται σήμερα σε τουρκικά στρατόπεδα, εκπαιδεύονται, και αναμένουν μεταφορά στη Λιβύη

Σε κάθε μαχητή η Άγκυρα θα καταβάλει 2.000 με 2.500 δολάρια ΗΠΑ, βάσει τρίμηνων και εξάμηνων συμβολαίων. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του συμβολαίου, τόσο υψηλότερος θα είναι και ο μισθός.

 

 

SHARE