Σύνοδος Κορυφής: Ναυάγιο! Βέτο Ιταλίας-Ισπανίας που ζητάνε ευρωομόλογο – Λαγκάρντ, Μητσοτάκης και “8” υπέρ – Γερμανία και”Βορράς” κατά

upd 00.17: Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής μετά τις γερμανικές αντιδράσεις, στην προώθηση ενός κοινού ομολόγου των κρατών μελών παρά το αίτημα των εννέα χωρών και παρά το βέτο Ιταλίας και Ισπανίας που μετράνε χιλιάδες νεκρούς και επέμειναν στο ευρωομόλογο.

Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση,  αρκέστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel και σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει τις επόμενες δυο εβδομάδες να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Το ίδιο και η Ισπανία του Σάντσεθ. Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών του “Βορρά” (Γερμανία, Ολλανδία…) ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε το αίτημά της για κοινή έκδοση χρέους,  λέγοντας ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει μια κρίση “επικών” διαστάσεων εξαιτίας του ξεσπάσματος του κορονοϊού. Η Λαγκάρντ υποστήριξε πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών από τον ESM, της ρευστότητας και των εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καθώς και της κοινής έκδοσης χρέους για να διαμοιραστεί το βάρος και ο κίνδυνος των απαιτούμενων δαπανών.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΟΝΤΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμμανουέλ Μακρόν και 7 ακόμη ηγέτες της ΕΕ επέμειναν στα όσα ανέφεραν σε επιστολή τους, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ και κάλεσαν την Ενωση να δημιουργήσει ομόλογα-corona για να διαθέσει σημαντικά κονδύλια μπροστά στην υγειονομική κρίση.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ότι έγιναν σημαντικές τοποθετήσεις από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα, τον Λουξεμβούργιο Ξαβιέ Μπετέλ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι εάν το μπλοκ δεν αντιδράσει, ενδέχεται να ωθήσει την ΕΚΤ προς ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

“Υποστηρίζουμε τις αποφασιστικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διασφάλιση των όρων χρηματοδότησης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ”, αναφέρουν.

“Σημειώνουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρωομάδα για την υποστήριξη λόγω της πανδημικής κρίσης. Καλούμε την Ευρωομάδα να φέρει αποτελέσματα χωρίς καθυστέρηση και να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τις προσεχείς εβδομάδες. Η απάντησή μας θα πρέπει να λάβει υπόψη την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με τρόπο συνεκτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση”, τονίζουν σε σχέση τη χρηματοδότηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

“Τα κράτη μέλη μας έχουν αναλάβει εκτεταμένες ενέργειες για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ανακουφίσουν τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα απασχόλησης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τη δράση τους στο βαθμό που είναι απαραίτητο”, τονίζουν.

“Τα κράτη μέλη χρειάζονται ευελιξία για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο. Το προσωρινό πλαίσιο της Κομισιόν για μέτρα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας στη σημερινή επιδημία COVID-19 αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Το ίδιο ισχύει και για την άνευ προηγουμένου χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης”, αναφέρουν.

“Η πρόταση της Κομισιόν για μια πρωτοβουλία επένδυσης για την αντίδραση Coronavirus θα παράσχει 37 δισ. Ευρώ επενδύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, το Ταμείο αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως τα κρούσματα COVID-19. Προσβλέπουμε στην ταχεία έγκριση αυτών των προτάσεων. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Κομισιόν να αυξήσει περαιτέρω την ευελιξία και τη μόχλευση στη χρήση των μέσων της ΕΕ”, αναφέρουν οι 27.

SHARE