ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ-Θρίλερ: Μέρκελ- Μισέλ και Σία παίζουν με τις λέξεις για να μη θυμώσει ο Ερντογάν -Η Ελλάδα δεν “μάσησε”

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ-ΘΡΙΛΕΡ: Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Σαρλ Μισέλ παρέδωσε ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία στις 27 αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της ΕΕ. Νωρίτερα, αρνήθηκαν Ελλάδα και Κύπρος να αποδεχθούν δύο προσχέδια συμπερασμάτων, λόγω της απουσίας αναφοράς σε κυρώσεις προς την Τουρκία.

Σύνοδος Κορυφής: Φρικτή στάση των Ευρωπαίων κατά του Ελληνισμού – Ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων

Το νέο κείμενο βασίζεται στα δύο προηγούμενα που απέρριψαν Ελλάδα και Κύπρος και προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνει επίσης  ότι η ΕΕ «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού» και διατηρεί τη φράση «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας.

Το νέο κείμενο δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβριο και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».

Το νέο προσχέδιο καταργεί επίσης μια προηγούμενη αναφορά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων στην Κύπρο.
Ένα από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να λάβουν δίκαιο μερίδιο από τυχόν ευρήματα γύρω από το διχοτομημένο νησί.

Σύμφωνα με το “Politico”, το οποίο επικαλείται ως πηγή του Έλληνα αξιωματούχο, το νέο κείμενο-προσχέδιο θα έχει «σαφή αναφορά στην Τουρκία», αλλά δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη «κυρώσεις».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει τα εξής διαφορετικά στοιχεία:

– ότι «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία».

– ότι «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως».

– ζητά «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση».

– προσθέτει τη φράση: «η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».

– αναφέρει ακόμη ότι: «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’ δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».

 

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Δεν “μάσησε” ο Μητσοτάκης το φιλοτουρκικό προσχέδιο που πήγαν να περάσουν Μισέλ, Μέρκελ, Σάντσεθ – Νύχτα θρίλερ

SHARE