Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για Ταμείο Ανάκαμψης από την Κομισιόν μέχρι 6 Μαίου – Διαφωνίες για δανεικά -επιχορηγήσεις – Η πρόταση Μητσοτάκη

 

UPD: Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 κρατών μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού.

Υπήρχαν μεγάλες διαφορές ως προς το πεδίο εφαρμογής της συνολικής δέσμης μέτρων και ισορροπίας μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων.

Ενδεικτική η δήλωση της Α.Μέρκελ: «Ηταν μια πολύ, πολύ φιλική συζήτηση, όπου ο καθένας εξέφρασε τη γνώμη του».

Όμως, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν ένα βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης, , συμφωνώντας να ζητήσουν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας. Οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας έρχεται σε πρώτη προτεραιότητα αλλά και πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για μια σταδιακή άρση των περιορισμών στις κινήσεις.

Στις δηλώσεις του μετά την Σύνοδο σημείωσε ότι έγινε αποδεκτό το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup προ ημερών και ζητήθηκε όλο το πακέτο να είναι ενεργό από την 1η Ιουνίου.

Συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης «ικανού μεγέθους» για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση. Η Κομισιόν αναλαμβάνει να κάνει την πρόταση για τη χρηματοδότησή του. Από την πλευρά του, το Eurogroup θα παρακολουθεί την κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι ο Σ.Μισέλ δήλωσε την πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Η πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν  παραδέχτηκε ότι αν δεν υπάρχει κοινή αντίδραση θα διευρυνθούν οι ανισότητες στην ΕΕ και τόνισε ότι θα γίνει ενδελεχής μελέτη της πρότασης. Σημείωσε ότι το δημοσιονομικό αντίκτυπο διαφέρει, καθώς κάποια κράτη μπορούν να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια από άλλα.
Όπως είπε η κρατική ενίσχυση αθροίζεται σε 1,8 τρισ. ευρώ, αλλά η κατανομή στις επιμέρους χώρες είναι ανισομερής.

Δήλωσε ότι μόνο ένα εργαλείο μπορεί να βοηθήσει. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ που θα συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός 2021-27 πρέπει να ενισχυθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, σημείωσε.

Η Κομισιόν θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια και αυτά να μοιραστούν στις χώρες. Οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς και να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για το ποια πρέπει να είναι η ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων. Όλα θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

5072354

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) επιπροσθέτως της λειτουργίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Ο Πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνος με την άποψη ότι το Ταμείο αυτό πρέπει να είναι πολύ μεγάλο (huge) και ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους.

Το Ταμείο θα πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη παρά σε δάνεια. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι μια στρατηγική η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας, θα ήταν πράξη προς το συμφέρον όλων των χωρών κι όχι μόνο πράξη αλληλεγγύης. Σημείωσε δε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά» (too little, too late).

Πρότεινε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαλρ Μισέλ να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν. Επεσήμανε δε, ότι η Ενιαία Αγορά δεν υφίσταται μόνο για να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών αλλά έχει ως πυλώνα και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, και δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει το συντομότερο κοινή δράση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο: «Όταν μιλάμε για Ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά, καλώντας όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα.

Επανέλαβε την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει για μια κοινή Ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τις πατέντες ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών σε αυτό όταν θα φτάσουμε στη φάση της μαζικής παραγωγής εμβολίων.

Τόνισε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της τόσο στο Αιγαίο όσο κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποτυχία της Άγκυρας στην προσπάθεια της να παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής- “Κατσάδα” και προειδοποίηση για μεγάλη ύφεση 15% από Λαγκάρντ-Μητσοτάκης: «Μεγάλη και άμεση» παρέμβαση της ΕΕ

SHARE