ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Οι “27” συμφώνησαν μετά από 5 ημέρες – 390 δισ. επιχορηγήσεις και 360 δισ με όρους στο Ταμείο Ανάκαμψης

UPD: Επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό, μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων των 27 ηγετών της ΕΕ  που διήρκεσε σχεδόν πέντε ημέρες, ανακοίνωσε ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Για “ιστορική ημέρα για την Ευρώπη” έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Οι 27 ενέκριναν το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση – για πρώτη φορά – κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.

Στα 390 δισ.ευρώ οι επιχορηγήσεις και στα 360 τα δάνεια στο τελευταίο συμβιβαστικό πλαίσιο του Σ. Μισέλ.

 

foto-simfonia

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας τη συμφωνία στη συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, δήλωσε πως «η συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό αποτελούν ένα σήμα πως η Ευρώπη μπορεί να δράσει».

«Η Ευρώπη έχει την φαντασία και το θάρρος να σκέφτεται μεγαλεπήβολα, αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη στο σύνολό της έχει τώρα μια μεγάλη πιθανότητα να βγει ισχυρότερη από την κρίση. Απόψε έγινε ένα μεγάλο βήμα προς την ανάκαμψη».

«Έχουμε τώρα νέες ροές εσόδων για την ΕΕ, που συνδέονται με την αποπληρωμές  του δανεισμού για την ανάκαμψη. Ο νέος προϋπολογισμός θα τροφοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Green Deal και την ψηφιοποίηση».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως η συμφωνία δείχνει πως τα 27 κράτη μέλη μπορούν να σταθούν ενωμένα, με κοινή πίστη στο μέλλον τους. «Αυτή η συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό σήμα πως η Ευρώπη είναι μια δύναμη δράσης», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Είπε πως για πρώτη φορά τα χρήματα της ΕΕ θα συνδέονται με το κράτος δικαίου, ενώ τόνισε πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα “μεταμορφώσουν το πρόσωπο της Ευρώπης”.

«Έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από τα χρήματα. Έχει να κάνει με τους εργαζόμενους και τοις οικογένειες, τις δουλειές τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. πιστεύω πως αυτή η συμφωνία θα θεωρηθεί ως καθοριστική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά επίσης θα μας ωθήσει στο μέλλον».

Η Γερμανία καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό σήμα πως η ΕΕ μπορεί να αναλάβει κοινή δράση, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είπε πως τα συμπεράσματα της συνόδου είναι «πραγματικά ιστορικά». «Υπήρξαν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι πεπεισμένος πως το σχέδιο ανάκαμψής μας και ο προϋπολογισμός μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση της κρίσης της Covid».

Ο Σ.ΚΟΥΡΤΣ

Ο Αυστριακός Καγκελάριος ανάρτησε μία φωτογραφία με τους ηγέτες της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας, κάνοντας λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα» για την Αυστρία και την ΕΕ.

«Μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ευρώπη και την Αυστρία. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους και ειδικά τους frugals», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter.

 

Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο των συμπερασμάτων (στα αγγλικά)

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 70 δισ. ευρώ – Θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σ.ΜΙΣΕΛ: «Θα στείλω τη νέα μου πρόταση σε όλους τους ηγέτες. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά και αυτή η πρόταση είναι καρπός μεγάλης συλλογικής εργασίας με όλους τους ηγέτες και τις ομάδες τους. Γνωρίζω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα, αλλά είμαι βέβαιος ότι ακόμα και αν είναι δύσκολα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε – πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι εφικτή».

Μπαράζ διαβουλεύσεων

Η Καγκελάριος Μέρκελ συναντήθηκε με τους ηγέτες της Αυστρίας, Δανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, με στόχο τη συναίνεση των 5 στο πλάνο Μισέλ, όπως παρουσιάστηκε χθες βράδυ.

Νέα συνάντηση είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το μπλοκ των Νοτίων Κόντε, Σάντσεθ, Κόνστα, Μέρκελ Μακρόν  σε συνέχεια αντίστοιχης συνάντησης  χθες βράδυ.

summit_main3

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ήταν μαζί τους ο Πρωθυπουργός διαβουλεύθηκε μαζί τους για πάνω από 10 ώρες, κάτι που όπως σχολιάζει η ίδια πηγή είναι καλό γιατί σημαίνει ότι είναι στον πυρήνα των διαβουλεύσεων.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρέθηκε η τελευταία πρόταση Σ. Μισέλ για τα μεγέθη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αισιόδοξοι Μέρκελ, Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Το μεγάλο ψαλίδι στις επιχορηγήσεις (upd)

Την ελπίδα να είναι αυτή η τελευταία μέρα και νύχτα συζητήσεων εξέφρασε ο Πρόεδρος Εμ.Μακρόν κατά την άφιξή του στο κτίριο του Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι υπάρχει “πνεύμα συμβιβασμού” και πως “τα πράγματα έχουν προχωρήσει, πρέπει να πάμε σε περισσότερες λεπτομέρειες”.

“Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε προσερχόμενη η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν.

“Χρειαζόμαστε μια συμφωνία που να μας δίνει τα μέσα για να ξεπεράσουμε την κρίση και να προετοιμάσουμε την Ευρώπη για το μέλλον”,σημείωσε.

Μέρκελ: Εχουμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία

 

Την ελπίδα ότι η εναπομένουσα απόσταση που χωρίζει τους  27 μπορεί να καλυφθεί με βάση το πλαίσιο για πιθανή συμφωνία που σχηματοποιήθηκε χθες βράδυ, εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας Αν.Μέρκελ, προσερχόμενη  στο Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, η Καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε: “κατασκευάσαμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία χθες το βράδυ μετά από μακρές διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για πρόοδο και ελπίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, ή ότι σε κάθε περίπτωση είναι δυνατή μια συμφωνία”.

Τόνισε δε τα εξής: “είμαι πολύ χαρούμενη που τον Μάιο, εμείς – ο Γάλλος Πρόεδρος και εγώ – ξεκινήσαμε ένα πραγματικά ουσιαστικό πρόγραμμα. Σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση, αυτό αποτελεί πλέον τη βάση για τις αποφάσεις της Κομισιόν και ως εκ τούτου θα μπορούσε να πετύχει να συμφωνήσουμε ένα σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων εδώ. Αυτή είναι η απάντηση που χρειαζόμαστε για μια εξαιρετική κατάσταση. Ήταν σαφές ότι υπήρξαν απίστευτα σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αλλά εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν επίσης εξαιρετικές προσπάθειες. Έχουμε φτάσει ως εδώ μέχρι τώρα και ελπίζω ότι η εναπομένουσα απόσταση, η οποία δεν θα είναι εύκολη, μπορεί να καλυφθεί από εμάς”, κατέληξε.

 

 

 

SHARE