Σύνοδος Κορυφής: Λίγα τα λεφτά – Μητσοτάκης: Με αλχημείες δεν προχωρούν λύσεις για μεταναστευτικό, αγροτικό, συνοχή

(UPD 2) Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε για τις διαπραγματεύσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ:

«Συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας».

(UPD)  Πυρετώδης διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής.

Αυτή την ώρα (14:30) πραγματοποιείται συνάντηση Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Μητσοτάκη, Κόντε στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το ΠΔΠ.

Οι συζητήσεις για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο συνεχίζονταν μετά τα μεσάνυχτα στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Με διμερείς διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πέρασε η νύκτα της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με στόχο να επιτραπεί στον Σαρλ Μισέλ να παρουσιάσει σήμερα στους ευρωπαίους ηγέτες μία νέα συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με την σειρά της κυλιόμενης προεδρίας της Ε.Ε.. Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ήταν δεύτερη στην σειρά μετά τον κροάτη Αντρέι Πλένκοβιτς. Ακολούθησαν ο πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, ο σλοβένος Μάριαν Σάρετς και ο γάλλος Εμανουέλ Μακρόν. Κάθε ένας εξέθεσε τις προτεραιότητες και τις κόκκινες γραμμές του, καθώς και τα περιθώρια υποχώρησης κατά την διάρκεια αυτών των κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν να φανούν οι διαφωνίες τους από την έναρξη χθες της έκτακτης συνόδου κορυφής

«Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού δέχθηκε επίθεση από τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ιδιαίτερα», έγινε γνωστό από την πηγές της γαλλικής προεδρίας. Μεταξύ των χωρών αυτών -η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία- οι επονομαζόμενες «σφικτοχέρες», δεν δέχονται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ηγέτες τους συναντήθηκαν την νύκτα όλοι μαζί με τον Σαρλ Μισέλ, μετά τους Μακρόν και Μέρκελ. Μαζί με την Γερμανία, επιδιώκουν μία κατανομή των πόρων ευνοϊκότερη για τις νέες προτεραιότητες (έρευνα, άμυνα, προστασία των εξωτερικών συνόρων…).

Οι 27 καλούνται να καταλήξουν σε συμβιβασμό επί του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού 2021-2027, που ξεπερνά τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ, και για την κατανομή των πόρων μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ: Κοινή Αγροτική Πολιτική, βοήθεια προς τις πλέον μειονεκτικές περιοχές, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακή πολιτική… Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι το 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, όπως δήλωσαν ηγέτες κρατών της ΕΕ, δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και το πρωί αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους «27».

Οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021 – 2027 βρίσκονται προς το παρόν σε αδιέξοδο δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ.Πέτσας είπε πως αιτία του μέχρι στιγμής αδιεξόδου είναι η επιμονή των πιο πλούσιων χωρών για περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού, κοντά στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα περισσότερα κράτη αντιδρούν στον μειωμένο προϋπολογισμό για την εξαετία 2021-27, με δεδομένο πως οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, κυρίως στα θέματα του μεταναστευτικού και της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να είναι «σκληρές» .

Κατά την αποχώρησή του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως οι συζητήσεις θα είναι ολονύχτιες και θα συνεχιστούν και το πρωί (10 η ώρα τοπική). Αρκετοί ηγέτες όπως ο ίδιος, η Ανγκελα Μέρκελ (Γερμανία) και ο Σεμπάστιαν Κουρτζ (Αυστρία) αποχώρησαν για να πάνε στα ξενοδοχεία τους και να ξεκουραστούν, αλλά δήλωσαν πως θα επιστρέψουν στην διάρκεια της νύχτας, αν κριθεί αναγκαίο.

«Δεν κάναμε μεγάλη πρόοδο. Μικρά θαύματα είναι πιθανά, αλλά δεν θα τολμήσω να πω κάτι παραπάνω», ήταν το σχόλιο του Ρούτε, ενώ ο Κουρτζ είπε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε εντατικές διαπραγματεύσεις με τον κ. Μισέλ. Θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις στην διάρκεια της νύχτας, σε διάφορες μορφές. Θα συνεχίσουμε το πρωί ωστόσο τις συζητήσεις, με όλο το γκρουπ των 27 χωρών».

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν αποχώρησε τη νύχτα χωρίς να κάνει δηλώσεις, με εκπρόσωπο της προεδρίας της Γαλλίας ωστόσο να τονίζει πως ο πρόεδρος της χώρας «θα δώσει πραγματική μάχη» για την προστασία της Αγροτικής Πολιτικής, κάνοντας λόγο μάλιστα για «σκληρές διαπραγματεύσεις».

 

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

«Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισεκ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιλέγοντας ένα παράδειγμα που έχει μεγάλη σημασία για τους Ευρωπαίους πολίτες, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών.

 

«Σημείο αναφοράς η Πολιτική Συνοχής»

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην Πολιτική Συνοχής, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η Πολιτική Συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς». Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι πόροι είναι, για αρκετές χώρες, σημαντικοί έτσι ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Υπογράμμισε δε, όπως γίνεται ακόμα γνωστό, πως ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα. «Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άκρως σημαντική για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός πως αυτό είναι σημαντικό, αλλά θα έπρεπε να «επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα». Υπογράμμισε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, πλην μίας που θα κλείσει έως το 2028.

Σύνοδος Κορυφής: Στο επίκεντρο η κατάσταση στην Συρία

Πέρα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, οι ηγέτες των κρατών συζήτησαν και για την κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας. Ηδη Μακρόν και Μέρκελ πήραν πρωτοβουλία και επικοινώνησαν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για να συζητήσουν για την κατάσταση στη χώρα, ενώ τόνισαν πως είναι πρόθυμοι να μιλήσουν και με τον Ερντογάν.

Η ΕΕ αναμένεται να εκδώσει και ανακοίνωση μάλιστα για την κατάσταση, που θα αναφέρει πως ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις των συριακών δυνάμεων και των συμμάχων τους κατά αμάχων, κρίνοντας τες ως «απαράδεκτες». Στην ανακοίνωση θα τονίζεται πως «η ΕΕ παροτρύνει όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν πλήρως τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη και άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους όσους έχουν ανάγκη».

Επίσης, σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης, «η ΕΕ επαναλαμβάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αιτήματά της προς όλα τα μέρη να εφαρμόσουν μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, να εγγυηθούν την προστασία των αμάχων και να εφαρμόσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του Μνημονίου του Σότσι της 17ης Σεπτεμβρίου 2018. Η ΕΕ στηρίζει μια αξιόπιστη πολιτική λύση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ανακοινωθέν της Γενεύης. Η υπευθυνότητα για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει τεράστια σημασία. Για το λόγο αυτό, η ΕΕ επαναλαμβάνει το αίτημά της για παραπομπή της κατάστασης στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η ΕΕ δεσμεύεται να ενισχύσει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τον πιο ευάλωτο πληθυσμό στην περιοχή Ιντλίμπ».

 

Σφιχτός ο ευρωπαικός προυπολογισμός – Τι διεκδικεί ο Μητσοτάκης – Κριτική ΣΥΡΙΖΑ

SHARE