ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Αδιέξοδο για το Ταμείο Ανάπτυξης – Ρούτε και Κουρτς “στηλώνουν τα πόδια” σε “Νότο”, Γερμανία, Γαλλία

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών  – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλες, όσον αφορά στο μέγεθος της οικονομικής βοήθειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που πρόκειται να δοθεί στις κυβερνήσεις και στους όρους – προϋποθέσεις.

Σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ των ασθενέστερων χωρών του Νότου, που έχουν τη στήριξη κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, απέναντι στο ισχυρό μπλοκ των κυβερνήσεων του  Βορρά. Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία, δεν θέλουν οι πολίτες τους να υποχρεωθούν να «υποστούν ένα οικονομικό κόστος δυσανάλογο με αυτό που στην πραγματικότητα τους αντιστοιχεί, αλλά και να δοθούν οικονομικές σχέσεις δίχως κανένα όρο ή έλεγχο σε χώρες, οι οποίες κατά το παρελθόν δεν μπόρεσαν να εμφανίσουν ένα αποδοτικό μεταρρυθμιστικό και  αναπτυξιακό  – επενδυτικό σχέδιο».

“Αν θέλουν δάνεια και ακόμη και επιχορηγήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να μπορώ να εξηγήσω στον λαό της Ολλανδίας… ότι σε αντάλλαγμα έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις”, δήλωσε ο Ρούτε, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής είναι πενήντα-πενήντα.

ΚΟΝΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΟΥΡΤΣ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε  ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη-μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο Κόντε αποδόμησε τη θέση αυτή με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός Τύπος. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ό,τι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μη θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών-μελών της Ένωσης. Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στις θέσεις της

Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Δεν βλέπει συμφωνία ως την Κυριακή ο Πολωνός πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Πιθανότατα, ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία αύριο (σσ σήμερα Σάββατο) ή μεθαύριο (σσ την Κυριακή)», τόνισε ο Μοραβιέτσκι. «Ορισμένοι λένε ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη ένας γύρος τον Ιούλιο. Είμαστε προφανώς έτοιμοι γι’ αυτό».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι οι βόρειες χώρες διαφωνούν με τους νότιες χώρες της Ένωσης για τους κανόνες εκταμίευσης του πακέτου βοήθειας και με τις ανατολικές χώρες για το μέγεθος του προϋπολογισμού της ΕΕ της περιόδου 2021-27.

Πρόσθεσε ότι η Πολωνία θα χρειαστεί «τη δική της πορεία» για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και προειδοποίησε άλλους στο μπλοκ να μην δεσμευτούν για επιβολή όρων τήρησης του κράτους δικαίου για πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ, όρους στους οποίους η Βαρσοβία «δεν θα αισθάνεται ότι δεσμεύεται».

 

 

SHARE