Συνέντευξη Τσαβούσογλου: “Παράθυρο” για τη Χάγη – Επιμένει για Λιβύη – “Ευθύνες στους Ελληνοκύπριους” – “Τίποτα χωρίς εμάς στην Α.Μεσόγειο”

Η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και συμφωνεί με πολλές από τις προβλέψεις της που αντανακλώνται στο διεθνές εθιμικό δίκαιο” δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου, αφήνοντας “παράθυρο” για κοινή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης από Ελλάδα και Τουρκία.

Σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες στην Μεσόγειο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει:

“Στην περιοχή μας υπάρχουν περίπλοκα προβλήματα για τα οποία κάθε μέρος έχει τη δική του νομική ερμηνεία. Από την αρχή η Τουρκία υιοθέτησε μια πολιτική επιδιώκοντας διάλογο για την αντιμετώπισή τους. Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας για διάλογο έχουν πέσεις σε ώτα μη ακουόντων”.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι “μόνο η Λιβύη άκουσε τις εκκλήσεις μας για διάλογο, γιατί χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει καμία οριστική οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο, και υπογράψαμε το μνημόνιο ώστε να εξαλείψουμε την αβεβαιότητα σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας”.

Ο Τούρκος υπουργός επιμένει  ότι “το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και σέβεται τον θεμελιώδη κανόνα της ευθυδικίας αναφορικά με τις θαλάσσιες οριοθετήσεις.
Αναφερόμενος  στο δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες υπογραμμίζει πως δεν είναι αυτόματο αλλά υπόκεινται σε περιορισμούς με βάση τις ειδικές περιστάσεις και τη νομολογία.
Ο υπουργός δεν αποκλείει την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην επίμαχη περιοχή οριοθέτησης Τουρκίας – Λιβύης.

Ο Μ.Τσαβούσογλου, τονίζει ότι οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης πρέπει να τηρηθούν επί τη βάσει της αμοιβαιότητας, καθώς η Συνθήκη αυτή συνιστά το θεμέλιο της τουρκικής Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό επιρρίπτει την ευθύνη στους Ελληνοκύπριους λόγω της άρνησης τους να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα. 

Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπεραμύνεται της πολιτικής της Άγκυρας στο πλαίσιο της  Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

 

SHARE