Συνέντευξη Τσακαλώτου: Τι λέει για αγορές ,”κόκκινα” δάνεια, Τσίπρα και Στουρνάρα

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός όσον αφορά την ελληνική οικονομία και τα κόκκινα δάνεια εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζοντας -αναφερόμενος στις τράπεζες- ότι δεν χρειάζεται πανικός.

«Λόγο του “μαξιλαριού” είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές» δήλωσε στο ραδιόφωνο του news 24/7 επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε αναγκασμένοι να πάμε κάποια στιγμή στις αγορές».
«Την κατάλληλη στιγμή θα βγούμε στις αγορές» υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με το «μαξιλάρι» η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις χρέους ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμο.
«Με ένα κομμάτι από το “μαξιλάρι” θα μπορούμε να αγοράσουμε το χρέους του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ ή και τα δύο» τόνισε αναφερόμενος στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
Τα κόκκινα δάνεια

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αλλά υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται πανικός.
«Παρακολοθούμε την κατάσταση και μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος» τόνισε και έκανε ειδική αναφορά και στην περίπτωση της Eurobank με την πρωτοβουλία που έλαβε πριν τα Χριστούγεννα.

Για τα ληξιπρόθεσμα

“Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες είναι λίγο πάνω από 2 δισ, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι που ξεχνά να πει η ΝΔ αμφισβητείται στα δικαστήρια. Δημιουργούμε συστήματα ελέγχου ώστε να εκπληρώνονται αυτές οι υποχρεώσεις του κράτους. Είχαμε ένα δημόσιο τομέα που δεν ήταν προσανατολισμένος να λύνει τέτοια προβλήματα” συμπλήρωσε.

Η σχέση με τον κ. Στουρνάρα 

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσακαλώτος τήρησε μια ιδιαίτερα ήπια στάση απέναντι στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις διαφωνίες που προκύπτουν κατά καιρούς μεταξύ κυβέρνησης-Στουρνάρα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε «είναι λογικό να έχουμε διαφωνίες με την ΤτΕ καθώς είναι ανεξάρτητη αρχή και λέει αυτό που πιστεύει».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσαν να είναι καλύτερες.
Σε κάθε περίπτωση «σε βασικά ζητήματα υπάρχει συνεργασία (με τον κ. Στουρνάρα) και στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε «το γεγονός ότι στον κ. Στουρνάρα αρέσει η δημοσιότητα, μας δημιουργεί κάποια προβλήματα αλλά είναι διαχειρίσιμα.
Θεωρώ ότι θα μπορούσε να επικεντρωθεί στον ρόλο του»

 Capital Controls

“Κάθε δύο μήνες υπογράφω ένα χαρτί που φιλελευθεροποιεί τα capital controls. Οσο επιστρέφουν καταθέσεις τόσο θα μεγαλώνει η φιλελευθεροποίηση. Στο τέλος αυτού του χρόνου θα είναι ελάχιστοι οι περιορισμοί”.

Επενδύσεις

“Οι επενδύσεις θέλουν έναν καθαρό διάδρομο. Αυτό έγινε με την αναδιάθρωση του χρέους. Γι αυτό τώρα περιμένουμε πολλές επενδύσεις. Το να μας λένε οι αντίπαλοί μας που χρεοκόπησαν τη χώρα ότι δεν γίνονται επενδύσεις είναι, το λιγότερο, υπερβολικό. Το Ελληνικό προχωράει, περιμένουμε την άδεια για το καζίνο, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Είναι εφικτό να ξεκινήσουν τα έργα μέχρι το καλοκαίρι”.

Ο κόσμος που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ξέρει τι θα περιμένει. Δεν έχουμε ανακοινώσει 13η σύνταξη. Ο κ. Χουλιαράκης έκανε κοστολόγηση των μέτρων που έχει αναγγείλει η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν απάντησε καν. Δεν κάνουμε παροχολογία, λέμε τι θα κάνουμε και από πού θα έρθουν τα λεφτά. Η ΝΔ λέει τι θα κάνει χωρίς να διευκρινίζει από πού θα βρουν τα λεφτά. Και μετά λένε ότι εμείς είμαστε λαϊκιστές.

Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί και ξέρει να διαπραγματεύεται. Κάθε πράγμα στο χρόνο του. Το πετύχαμε με τις συντάξεις που δεν κόπηκαν. Πολύς κόσμος όμως πιστεύει ότι θα μειωθούν οι συντάξεις”.

Συμφωνία Πρεσπών

“Υπάρχει πλειοψηφία και είναι σημαντικό να υπάρξει. Ολοι οι βουλευτές και τα κόμματα πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους. Είναι ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Σημίτης που ήταν οκτώ χρόνια πρωθυπουργός και διαχειρίστηκε αυτό το θέμα να δίνει τρεις συνεντεύξεις και να μην λέει τίποτα γι αυτό το ζήτημα. Τόση ευθυνοφοβία;

Προσωπικά μου κόβει την ανάσα αυτή η στάση. Ο ίδιος προσπάθησε να το λύσει και τώρα δεν λέει τίποτα. Μόνο όταν η Θεσσαλονίκη θα κοιτάζει προς τον Βορρά και όχι προς τον Νότο θα μπορέσει να αναπτυχθεί. Είναι μια συμφωνία που αναβαθμίζει την Ελλάδα, δημιουργεί προβλήματα σε χώρες που μας δημιουργούν προβλήματα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι άνθρωποι σαν τον κ. Θεοδωράκη, τον κ. Λυκούδη τον κ. Μαυρωτά δεν θα ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία.

Ο κ. Θεοδωράκης, ειδικά τώρα που μπήκε η τροπολογία η οποία διευκρινίζει πως δεν τίθεται θέμα εθνότητας, δεν έχει λόγο να επιφυλλάσσεται. Δεν υπάρχουν πια επιχειρήματα εναντίον της συμφωνίας. Το ΚΙΝΑΛ δεν καταλαβαίνω γιατί λέει όχι επί της ουσίας, προέχει μάλλον ότι θέλει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φοβούνται κάποιαν σαν τη Λεπέν, κάποιον σαν τον Ορμπαν και θεωρούν ότι μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο το μείζον είναι η στρατηγική ήττα της Αριστεράς; Δεν βλέπουν τι κάνουν οι ευρωσοσιαλιστές στην Ισπανία και την Πορτογαλία και πλέον αισιοδοξούν;”.

Ψήφος εμπιστοσύνης

“Δεν είναι απαραίτητο να ζητηθεί. Αν η ΝΔ νομίζει ότι δεν έχουμε πλειοψηφία μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”.

Για τους ΑΝΕΛ

“Οσοι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα ακολουθήσουν τον κ. Καμμένο τιμούν τις προγραμματικές δηλώσεις που ψηφίσαμε μαζί το 2015 και προφανώς θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον. Οχι μόνο έχουμε 151 έδρες για τις Πρέσπες αλλά και για κυβερνητική πλειοψηφία”.

Σχέσεις με Αλέξη Τσίπρα

“Χρειάζεται μια συνέχεια μέχρι τις εκλογές, νομίζω δεν θα αλλάξω πόστο μέχρι τότε. Εχουμε μια σχέση με τον Αλέξη πολλά χρόνια πια. Είναι προφανές ότι είχαμε διαφωνίες. Και ο ένας σέβεται τον άλλον και ο ένας ακούει τον άλλο. Ο Αλέξης έχει ισχυρότερο πολιτικό ένστικτο από μένα. Το αναγνωρίζω ακόμη και όταν διαφωνώ μαζί του. Με ενδιαφέρει να παίρνονται οι αποφάσεις με συλλογικό τρόπο στο κόμμα μου. Θα ήθελα ακόμη μεγαλύτερη συλλογικότητα”.

“Δεν είμαι δελφίνος ούτε βαρώνος. Αυτός που θα διαδεχτεί τον Α. Τσίπρα όταν έρθει η ώρα θα πρέπει να προέρχεται από τη νεότερη γενιά, αυτό είναι το σωστό. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές και πρωθυπουργός θα είναι ξανά ο Α. Τσίπρας. Δεν βλέπω στα κόμματα των αντιπάλων μας να βγάζουν μπροστά νέα στελέχη”.

Σκάνδαλα

“Είμαι ενάντια στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Αυτό βοηθάει μόνο την Χρυσή Αυγή. Υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Μακάρι και τα οκτώ πολιτικά πρόσωπα που παραπέμφθηκαν στη Βουλή να είναι αθώα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει η Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της.

Ο κ. Πολλάκης κάθε μέρα μαζί με τον κ. Ξανθό προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία κι έχουν κάνει σπουδαία δουλειά. Προφανώς τον καίει ότι έγινε τέτοιο πάρτυ διασπάθισης δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας, αυτό καταλαβαίνω. Γενικώς θεωρώ ότι η σκανδαλολογία δεν βοηθάει την πολιτική ζωή, αλλά ούτε και τα σκάνδαλα”.

Πηγη:News247
SHARE