Συνάντηση Τσακαλώτου με Λαγκάρντ -Τόμσεν στο Μπαλί- Στην ατζέντα και οι συντάξεις

Συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα δει και τον Πολ Τόμσεν.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, η οποία διεξάγεται σε μια περίοδο έντονης αναταραχής στις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η επιδίωξη της κυβέρνησης για ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις από το 2019, θέμα για το οποίο το ΔΝΤ δεν έχει μεταβάλει τη θέση του, επιμένοντας στον διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών, συνδέοντας μάλιστα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με τη γήρανση του πληθυσμού.

Η συνάντηση αυτή έρχεται λίγο μετά την έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο “έδωσε” βελτιωμένες προβλέψεις ως προς την επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στην Ελλάδα, αλλά δεν… βλέπει “υπερπλεονάσματα” με αποτέλεσμα αυτό να δυσκολεύει την κυβέρνηση για την εφαρμογή των αντίμετρων αλλά και στο ζήτημα των συντάξεων.

Ο κ. Τσακαλώτος θα υποστηρίξει ότι τόσο η πρόβλεψη αυτή, όσο και οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη μόλις 1,2% το 2023, είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες.

Με «όπλο» και τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι διαρθρωτικού, ο κ. Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να «κάμψει» την αντίδραση του ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί παραδέχτηκε ότι υπήρξαν και λάθη όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Πάντα στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με άλλες χώρες με τις οποίες είχαμε πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία, η Λετονία και η Πορτογαλία. Αλλά ναι. Έγιναν λάθη. Ειδικά στο αρχικό πρόγραμμα. Εμείς παραδεχθήκαμε πως υπήρχαν λανθασμένοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. Το είπε ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος μας Ολιβιέ Μπλανσάρ», σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

“Στην Ελλάδα πάντα κάποιος άλλος έπρεπε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου τα προγράμματα ήταν ιδιοκτησία των κυβερνήσεων και της αντιπολίτευσής τους”.

Λαγκάρντ: Ναι, κάναμε λάθη στην Ελλάδα! – Εκεί, έπρεπε κάποιος άλλος να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις

SHARE