Κόκκινα δάνεια και αναβαλλόμενος φόρος στο τραπέζι Στουρνάρα-Νουί

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν σήμερα το απόγευμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με την επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί
Γιάννης Στουρνάρας και Ντανιέλ συμφώνησαν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την μείωση των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και συζητήθηκαν ακόμη ευρύτερα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Την πεποίθηση πως η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο και τις αποσβέσεις των τραπεζών και οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και την ασυλία των τραπεζιτών, θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών το 2017, εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Από την πλευρά της η κ. Νουί εμφανίσθηκε αρκετά φειδωλή και εστίασε στην ανάγκη τήρησης των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος, σε στενή συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν θέσει μια σειρά από επιχειρησιακούς στόχους αποτελεσμάτων και δράσεων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, οι οποίοι συνοδεύονται από βασικούς δείκτες απόδοσης. Ο στόχος που έχει τεθεί για τα κόκκινα δάνεια είναι η μείωση τους στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 ή σε ποσοστό 20%. Αντίστοιχα στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ο στόχος που έχει τεθεί για το 2019 είναι η μείωση τους στα 66,7 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 34%

Ο κεντρικός τραπεζίτης εστίασε στη σημασία της υπό ψήφιση τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο, με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα απόσβεσης της ζημίας από λογιστικές και φορολογικές διαγραφές σε βάθος εικοσαετίας. Η εν λόγω τροπολογία θα προβλέπει πως οι λογιστικές ζημιές των τραπεζών θα είναι φορολογικά ουδέτερες και πως η εικοσαετής απόσβεση θα δίνεται μόνον για ζημίες των τραπεζών που οφείλονται σε διαγραφές δανείων λόγω μεταβίβασης, αναδιάρθρωσης ή δικαστικού και εξωδικαστικού συμβιβασμού. Κατά την ρύθμιση που προωθηθεί άμεσα στη Βουλή ο αναβαλλόμενος θα μειώνεται όταν θα γίνονται διαγραφές.

 

SHARE