Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Εσπασε ο πάγος» – Τι συμφωνήθηκε

Για συνάντηση που διεξήχθη σε θετικό κλίμα κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές σε μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «έσπασε ο πάγος» και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν»..

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνισαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.

Τέλος, σημειώνεται πως μετά το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Στόχος της επαφής ήταν να επιτευχθεί ό,τι απέτυχε να πραγματοποιηθεί στις προηγούμενες δύο συναντήσεις, του Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη και του Δεκεμβρίου 2019 στο Λονδίνο, δηλαδή να δημιουργηθεί ένας προσωπικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Η πρώτη είχε διεξαχθεί σε μέτριο κλίμα, ενώ η δεύτερη σε πραγματικά παγωμένη ατμόσφαιρα, καθώς είχε μόλις προηγηθεί η υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Λίγο πριν από τη συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος έκανε επίθεση φιλίας στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι το εκ νέου άνοιγμα διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοήθησε να λυθούν μερικά διμερή ζητήματα.

«Πιστεύουμε ότι το εκ νέου άνοιγμα των διαύλων διαλόγου με τον γείτονά μας Ελλάδα, συνεισέφερε στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το think tank «Gerrman Marshall Fund», όπως αναφέρει το Reuteurs, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Brussels Forum o Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη η Βορειοατλαντική Συμμαχία να δράσει άμεσα και αποφασιστικά σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε το αύριο, να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια επιδιώκοντας προσωπικά συμφέροντα. Αντίθετα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δράσουμε τώρα».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το Brussels Forum, που διεξάγεται παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για «αναζωογόνηση του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας»,  η οποία, όπως είπε  συμβάλλει στην σταθερότητα και στην ευημερία» στην ευρύτερη περιοχή,

«Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι η χώρα του καθοδηγείται στις σχέσεις της με τους γείτονές της από τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και του διεθνούς Δικαίου, αλλά και του «σεβασμού των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων».

Στο ίδιο μήνυμα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας. «Εμπλεκόμαστε σε μία σκληρή μάχη τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων», είπε, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Ισλαμικό Κράτος  – «είμαστε το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που τους πολεμά άμεσα», τόνισε, λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σκοτώσει 4.000 μαχητές του ISIS – αλλά και στο PKK, το PYD (τους Κούρδους της Συρίας) και το κίνημα Γκιουλέν.

Στις συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας δεν πρέπει να υπάρχουν τρίτοι

Την επιθυμία του για απευθείας διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας χωρίς την συμμετοχή τρίτων εξέφρασε και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

“Συμφωνώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, είμαι στην ίδια σελίδα και ελπίζω να υπάρχει ηρεμία και ειρήνη. Είχαμε μια καλή συζήτηση για την περιοχή”, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Του είπα ότι δεν θα πρέπει τρίτα μέρη ή τρίτες χώρες να μπαίνουν στις συζητήσεις μας. Εάν υπάρχει ένα θέμα μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο και εγώ επίσης μπορώ να σε πάρω τηλέφωνο”, πρόσθεσε.

“Έτσι, χωρίς πρόβλημα, Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούμε από κοινού να κάνουμε βήματα. Να φέρουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι, να τα συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις. Αν σε ένα συγκεκριμένο θέμα μπορουμε να βρούμε κοινό έδαφος θα το αφαιρούμε από την ατζέντα, θα το βγάζουμε από το τραπέζι. Και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα τραπέζι λύσεων και όχι σε ένα τραπέζι προβλημάτων”.

Για το θέμα των S-400 ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις θέσεις και προτάσεις της και είναι στο επίπεδο των υπουργών Άμυνας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση του ότι θα “υπάρξουν αποτελέσματα”.

Επανέλαβε εξάλλου ότι είχε προηγηθεί η πρόταση για την αγορά των αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot. “Αυτό δεν προχώρησε και έπρεπε να πάρουμε τους S-400”, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και ανέφερε ότι τον προσκάλεσε να επισκεφτεί σύντομα την Τουρκία.

 

Να επιταχύνουν την προσφυγή στη Χάγη για την ΑΟΖ συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ράμα

Να επιταχύνουν την προσφυγή στη Χάγη για την ΑΟΖ συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ράμα