Συναγερμός στον Κόλπο του Ομάν: Eπίθεση σε δύο τάνκερ – Συνδράμει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ

Δύο πετρελαιοφόρα που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν εκκενώθηκαν ύστερα από SOS εξέπεμψαν. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εκρήξεις. Το Reuters μεταδίδει, επικαλούμενο τέσσερις πηγές από το χώρα της εμπορικής ναυτιλίας ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για τα τάνκερ «Front Altair» με σημαία των Νήσων Mάρσαλ  και «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά. Τόσο από τις ιδιοκτήτριες εταιρίες των πλοίων όσο και από τις Αρχές του Ομάν και των Hνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν υπήρξε επιβεβαίωση όσον αφορά στα χωρικά ύδατα που συνέβη το περιστατικό.

Από την πλευρά της η νορβηγική εταιρεία Frontline επιβεβαιώνει ότι το τάνκερ της «Front Altair» έχει πιάσει φωτιά.

Νωρίτερα, το τμήμα των Εμπορικών Επιχειρήσεων του βρετανικού Ναυτικού εξέδωσε προειδοποίηση για «απροσδιόριστο» περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

Παράλληλα, το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του βρετανικού Ναυτικού.

Και το Associated Press, επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση του Ιράν, μεταδίδει ότι δύο πετρελαιοφόρα έγιναν στόχος επίθεσης και έκανε λόγο για εκρήξεις σε ένα εξ’ αυτών.

Ενήμερος ο αμερικανικός Στόλος

Σε επικοινωνία του Reuters με αξιωματικό του 5ου στόλου  των αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν, επιβεβαιώθηκε  ότι τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήματα κινδύνου στις 6.12 το πρωί το πρώτο και στις 7.00 το δεύτερο (τοπικές ώρες)

«Είμαστε ενήμεροι για την αναφερόμενη επίθεση στα δύο τάνκερ», ανέφερε ο Τζόσουα Φρέϋ γνωστοποιώντας επίσης ότι τα αμερικανικά πλοία συνδράμουν τα δύο τάνκερ.

Ενας ελαφρά τραυματίας

Από το περιστατικό έχει υποστεί ζημιές το ένα από τα δύο πλοία (Kokuka Courageous), όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το 21μελές πλήρωμα εγκατέλειψε με βάρκα διάσωσης το πλοίο\

«Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο του (μεθανόλη) είναι επίσης άθικτο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαΐου είχαν δεχθεί επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ τέσσερα πλοία, δύο από την Σαουδική Αραβία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από την Νορβηγία. Το επεισόδιο εκείνο ειχε προκαλέσει σφοδρή ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Επίσημα το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία.

SHARE