Συμφώνησαν Κυβέρνηση – Τραπεζίτες για τον “Ηρακλή” – Φεύγει για Βρυξέλλες

Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου στο οποίο βασίζεται το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων, ενημερώθηκαν σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι διοικήσεις των τραπεζών.

Μετά τη σημερινή συνάντηση, το σχέδιο “Ηρακλής” θα αποσταλεί αύριο στην Κομισιόν για τελικές παρατηρήσεις, καθώς επίσης και στην ΕΚΤ για γνωμοδότηση. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη έγκριση του σχεδίου από την DGComp ώστε αυτό να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του έτους.

Αμέσως μετά τις γνωμοδοτήσεις το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργου Ζαββού με τους Παύλο Μυλωνά (Εθνική Τράπεζα), Φωκίωνα Καραβία (Eurobank), Βασίλη Ψάλτη (Alpha Bank), Χρήστο Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) και Γιώργο Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ- Πειραιώς) διήρκησε για μια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε καλό κλίμα.

Ο “Ηρακλής” στοχεύει στην απαλλαγή των τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δις. ευρώ, ενώ οι κρατικές εγγυήσεις που θα χορηγηθούν στις τράπεζες θα ανέρχονται σε 9 δις. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει δώσει το πράσινο φως στον “Ηρακλής”, αποφαινόμενη ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα παρέχονται έναντι αμοιβής με όρους της αγοράς ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται.

 

 

SHARE