Συμφωνία Μακρόν-Πούτιν για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία

Τηλεφωνική συνομιλία είχε το απόγευμα της Παρασκευής (28/1) ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς το ζήτημα της κρίσης που επικρατεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν για την ανάγκη «αποκλιμάκωσης» της κρίσης στην Ουκρανία, με τον Ρώσο πρόεδρο να λέει ότι «δεν έχει επιθετικά σχέδια», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.

Το τηλεφώνημα «μας επέτρεψε να συμφωνήσουμε για την ανάγκη αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο σύμβουλος του Μακρόν στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει επιθετικά σχέδια και είπε ότι θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Γαλλία και τους συμμάχους μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Δύση «αγνόησε» τις ανησυχίες της Ρωσίας για την περιφερειακή ασφάλεια. Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία απέχει από το να αναλάβει άμεσα δράση.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονται για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην ΕΕ σε περίπτωση που παρθεί απόφαση οικονομικού αποκλεισμού της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε πως θα απαγορεύσει την είσοδο σε ορισμένους αξιωματούχους της ΕΕ, ως αντίδραση σε πιθανές κυρώσεις.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες της Δύσης να μην προκαλούν «πανικό» για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, ενώ ζήτησε από τη Ρωσία να «αποδείξει» τους ισχυρισμούς της ότι δεν έχει πρόθεση εισβολής στην Ουκρανία.

SHARE