Συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για την πρώτη κατοικία υπό την πίεση των δανειστών

Σε συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες μετά από πολύωρη σύσκεψη όπου, όπως μεταδίδεται,  διευθετήθηκαν όλες οι τεχνικές εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, θα πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για να εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από τη Βουλή.

Όπως αποφασίστηκε η συμφωνία θα αντικαταστήσει από τον Μάρτιο το άρθρο 9 του ν.3869/10 ενώ άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από τη Βουλή. Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται, θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,  τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν ως είχαν συμφωνηθεί.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα η δημοσιοποίηση της έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν όπου μεταξύ άλλων τονίζονταν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχουν στην κουλτούρα πληρωμών και τους τραπεζικούς ισολογισμούς, ενώ το σχέδιο θα ενισχύσει τη θέση των στρατηγικών κακοπληρωτών.»

Στην σύσκεψη εργασίας μετείχαν από πλευράς κυβέρνησης  ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Λιάκος, καθώς και στελέχη των νομικών υπηρεσιών των Υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης ενώ από πλευράς τραπεζών μετείχαν ο Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και η κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο που η κυβέρνηση κάνει λόγο για συμφωνία στην πρώτη κατοικία, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε. Αυτή τη φορά ωστόσο, και υπό την πίεση της Κομισιόν και της ΕΚΤ, φαίνεται πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.

Ντομπρόβσκις: Ενστάσεις στην πρόταση για την α΄κατοικία – Μοσκοβισί: Προθεμία 11 ημερών

SHARE