Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το Μάτι – Κορόιδευαν ακόμα και τον Τσίπρα

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι από τη Real News. Η πολιτική και η υπηρεσιακή ηγεσία γνώριζαν από τις 19.00 της μοιραίας μέρας ότι υπάρχουν νεκροί και στις 21.30 ζητούσαν σάκους για τα πτώματα!


Το δημοσίευμα αποκαλύπτει νέα στοιχεία  βασισμένα σε καταθέσεις που δόθηκαν στον ανακριτή, επιτελών του υπουργείου Εθνικής  Άμυνας, πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, αξιωματικών της ΕΛ/ΑΣ και υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Από τις καταθέσεις προκύπτουν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα ενώ καταγράφεται κι ένα πρωτοφανές αλαλούμ σχετικά με εντολές που δόθηκαν ή παραλήφθηκαν μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και των κέντρων επιχειρήσεων καθώς κανένας δεν σκέφτηκε να δώσει εντολή εκκένωσης για το Μάτι και το Νέο Βουτζά.

Με την έναρξη της μεγάλης φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Κ.Χ φτάνει στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας όπου υπηρετεί. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, εκείνες τις ώρες στο Συντονιστικό Κέντρο βρισκόταν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Τερζούδης, ο τότε γ.γ ΠΠ κ. Καπάκης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος και ο υπουργός Νίκος Τόσκας, καθώς είχε προηγηθεί η μεγάλη φωτιά στη Κινέτα.

Από τους πρώτους που έφτασαν ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης και ακολουθούν η Ρένα Δούρου και ο Παύλος Πολάκης.

Πολύ αργότερα φτάνει και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας εσπευσμένα στην Αθήνα από την Βοσνία για να ακολουθήσουν λόγο πριν από τα μεσάνυχτα η σύσκεψη και ενημέρωση του μπροστά στις κάμερες.

Οι νέες καταθέσεις αποκαλύπτουν τα ψέματα που έλεγαν τότε στον Α.Τσίπρα κορυφαία στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ενώ ήξεραν ότι είχαν ήδη δεκάδες νεκρούς καθώς από τις 21.30 ο διευθυντής του ΚΕΠΠ αρχιπυραγός Κ.Π έδωσε εντολή στον αξιωματικό της Πυροσβεστικής Κ.Χ να μεταβεί στις αποθήκες του ΕΚΕΠΥ για να παραλάβει 45 σάκους για τις σωρούς.

Φως στη μη αποστολή των ελικοπτέρων για κατάσβεση και διάσωση πολιτών εκείνες τις κρίσιμες ώρες ρίχνει και η κατάθεση του πυρονόμου Ι.Τ του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στην ερώτηση “για ποιο λόγο δεν επιχείρησαν τα ελικόπτερα Σούπερ πούμα παντός καιρού στην πυρκαγιά” ο πυρονόμος απαντά “δεν γνωρίζω το λόγο. Όπως και κανένας από την υπηρεσία μου (ΠΥΔΑΑ). Γνωρίζω ότι υπάρχουν εκπαιδευμένα πληρώματα για το χειρισμού του βαρούλκου (γερανάκι) για να διασώζουν ζωές. Εκείνη της ημέρα υπήρχαν διαθέσιμα ακόμη δύο ελικόπτερα ΒΚ-117 τα οποία ανα και διαθέσιμα δεν χρησιμοποιήθηκαν στο Μάτι. Χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την ημέρα στα Μέγαρα και ρίχνουν 1,5 τόνους νερού κάθε φορά. Επίσης αυτά τα δύο ελικόπτερα θα μπορούσαν να σώσουν πολίτες, να ρίξουν σωστικές λέμβους, σωστικά και φωτοβολίδες στην παραλία στο Μάτι.

SHARE