Τι και πως σκέπτεται ο Σολτς για την Ελλάδα, το χρέος και το ΔΝΤ

Την αμφίσημη στάση του Βερολίνου, απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξηγεί η Süddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμα με τίτλο «Το δίλημμα του Σολτς με την Ελλάδα».

Στο τελευταίο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, είπε «όχι» σε δύο βασικές απαιτήσεις του Ταμείου σε σχέση με την Ελλάδα, εξηγεί το δημοσίευμα.

«Σύμφωνα με κύκλους της ΕΕ ο Σολτς αρνήθηκε να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής των ήδη δοθέντων δανείων στα 15 χρόνια. Κατά τη γερμανική άποψη μία παράταση έως τρία χρόνια θα ήταν αρκετά. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά της απαίτησης του ΔΝΤ να συνδεθούν αυτομάτως οι διευκολύνσεις για το χρέος με τους μελλοντικούς δείκτες ανάπτυξης. Τη σχετική πρόταση είχε υποβάλει η Γαλλία από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.

Συνεπώς, εκτιμά η Süddeutsche Zeitung, ο Σολτς βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: από τη μία πλευρά θέλει να συμμετάσχει το ΔΝΤ με κεφάλαια στο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα. Από την άλλη, δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις απαιτήσεις του Ταμείου.

«Ιδιαίτερη σημασία, σε όρους εσωτερικής πολιτικής, έχει το ότι η Ομοσπονδιακή Βουλή είχε συναινέσει στο δανειακό πρόγραμμα μόνο υπό τον όρο ότι θα παρέμενε το ΔΝΤ. Επιπλέον η συμμετοχή του Ταμείου θα έστελνε ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες θα επιδοκίμαζαν το γεγονός ότι και το Ταμείο θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος», καταλήγει.

Πηγή: Deutsche Welle

Λεμέρ – Σολτς: Ανοιχτή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

SHARE